Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre hälsa hos män i Nordanstig

Män i Nordanstig lever i snitt mer än tre år kortare än genomsnittssvensken, fler dör i hjärtinfarkt och lungcancer och fler begår självmord. Men några entydiga svar på varför det är så verkar det inte finnas.

Annons

Faktorer som påverkar livslängden är bland andra psykiskt välbefinnande, förmågan att hantera stress, mat och motion, sociala kontakter, utbildningsnivå och den ekonomiska situationen.

Tittar man på utbildningsnivån så är det i snitt färre män med eftergymnasial utbildning i Nordanstig än i Sverige i snitt. Studier visar på ett samband mellan utbildningstiden och livslängd, detsamma gäller social delaktighet som kvinnor generellt sett är bättre på. Det skulle kunna vara en förklaring till den mörka statistiken.

Lina Eriksson vid Folkhälsoinstitutet påpekar att statistiken bör tas med en nypa salt. Nordanstig är en befolkningsmässig liten kommun och ett antal fall kan göra stor skillnad. Ändå pekar en del fakta på att det finns mycket att förbättra när det gäller hälsan hos Nordanstigs män.

Jos ten Berg har i många år arbetat som allmänläkare i Nordanstig och kan kanske veta hur det är ställt med hälsan i kommunen. Han påpekar dock direkt att det är svårt att ge en förklaring.

– Det blir spekulationer. Det är så komplext och det är väldigt många faktorer som spelar in, säger han och tillägger att slutade som läkare i Nordanstig för fyra fem år sedan.

Redan när han började arbeta i kommunen, 1976, var hälsosiffrorna i Nordanstig i snitt lägre än för riket i övrigt. Under åren har han inte lagt märke till någon försämring, däremot har skillnaden i sig varit kvar.

Han menar att kvinnorna har en benägenhet att flytta från kommunen och att det eventuellt finns en större andel ensamboende män. Det finns studier som visar att hälsan just bland ensamstående män är sämre än hos dem som är gifta eller sambo, eventuellt för att de inte är så noga med mathållningen. Men återigen, påpekar Jos ten Berg, det är antaganden.

På frågan om vad man kan göra för att förbättra sin hälsa svarar han:

– Att röra på sig mycket och inte röka. Att äta mycket grönsaker, ett måttligt alkoholintag och att äta rätt sorts fett.

 

 

Mer läsning

Annons