Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samåkningsidé tar form

/
  • Anders Broberg, hade många frågor kring förares kompetens, då Petra Modée och Maja Söderberg berättade om mobilsamåkning.
  • I Tolg bor cirka 550 personer, och många väljer nu att samåka till och från jobbet, bland annat.

Både den som får passagerare och den som får lift ska tjäna på samåkningen, så lyder konceptet. Men att få snurr på samåkning via mobilbokning i Nordanstig tycks inte så enkelt.

Annons

Nybildade Föreningen Nordanstigs mobilsamåkning bjöd nyligen in till informationsmöte. Ett 10-tal personer, de flesta hemmahörande i Hudiksvalls kommun, ville höra Maja Söderberg, mobilsamåkningsentusiast från byn Tolg utanför Växjö, Småland, berätta hur byborna där skapat en fungerande samåkningsstruktur.

Konceptet blev Årets Landsbygdsinnovation 2011. Enligt henne är det win-win:

– Vi har undersökt varför man väljer att samåka. Starkaste argumenten är att hjälpa varandra, minskad miljöpåverkan, man slipper köra och spar pengar. Att spara pengar hamnar inte högst upp.

I Tolg har Maja Söderberg varit med och tagit fram en it-reserobot, som kan användas i mobiltelefonen. De som regelbundet kör en sträcka kan lägga in restider, vill man åka med bokar man sig på en passande tur. Den som vill åka fast ingen tur finns kan lägga en förfrågan – kanske ska någon åt det hållet vid den tidpunkten.

– Det ska vara enkelt. Kring tio procent av användarna får matchning, och det är alltid den som kör som avgör vem/vilka som kan åka, säger Maja Söderberg, som betonar att samåkandet är både tryggt och socialt uppskattat. Är man från samma by känner man varandra och det finns regelverk, både för hur resandet fungerar, och för betalning.

Petra Modée har lyft frågan lokalt och inom landstingspolitiken. Hon har dragit igång mobilsamåkningsföreningen och har stora förhoppningar på samåkande som ett resekomplement i Gävleborg. Inte minst i områden eller på resrutter där kollektivtrafikturer saknas.

– Jag tror att man måste göra detta på gräsrotsnivå, bland människor som upplever ett behov. Än så länge är intresset inte så starkt, så det behövs nog en förankringsprocess.

Mer läsning

Annons