Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt och vanligt på blomsterängen

/
 • Det stora beståndet Skuggnäver längs med husväggen i Bälinge är det nordligast kända i Sverige.
 • Ju mer man tittar på ängarna, desto fler blommor upptäcker man.
 • Det stora beståndet Skuggnäver längs med husväggen i Bälinge är det nordligast kända i Sverige.
 • Veronica Jägbrant förklarar hur man kan se skillnad på olika ärtväxter.
 • Floran hjälper till med svar på de funderingar som inte Sven Norman och Veronica Jägbrant kan svara på.
 • Vernoca Jägbrant visar en av alla sorter av daggköpa som finns i Sverige.
 • I en dikeskant man kan finna många arter. Just nu är det mest smörblommor, hundkex och lupiner.
 • Ärtväxter finns det gott om. Här visar Veronica Jägbrant två arter som går i lila och blått.
 • Styvmorsviolen breder gärna ut sig på änganr.a
 • Sven Norman och Veronica Jägbrant kan tillsammans det mesta om blommorna på ängarna.
 • Gåsörten breder ut sig som en matta över gräset. Annars syns den ofta på havsstränder.
 • Den rödlistade Låsbräcken växer på Sven Normans gräsmatta.

Svensk försommar och blommorna breder ut sig på ängar och dikeskanter. Ju närmare man tittar desto fler arter upptäcker man. Och ibland kan det ta över 30 år innan man ser den sällsynta blomman på sin gräsmatta.

Annons

Vildblommornas dag firades i hela Norden på söndagen. I Bälinge anordnade Naturskyddsföreningen i Nordanstig en blomstervandring i det gamla kulturlandskapet. De traditionella midsommarblomsterna trängs på ängarna och slåss om uppmärksamheten. De lite mindre blommorna som inte tar lika mycket uppmärksamhet får man titta noga efter för att finna.

– Vi ska försöka lära oss namnen på de vanligaste blommorna. Men vi kommer även krydda det med ett par sällsynta blommor också, säger Sven Norman.

Blomsterlupinen i blått, rosa och vitt är de som syns mest just nu. De trängs längs vägkanterna och vanligaste färgen tycks vara blå. Lupinen vill helst ha ganska näringsfattig jord för att trivas so bäst. De färgstarka lupinerna får tiden innan midsommar stor konkurrens av de vita hundkexen som gärna breder ut sig och har en förmåga att kunna ta över hela trädgården. Även hummelblomsterna har börjat titta fram på ängarna, lagom tills midsommarkransen ska bindas. I dikeskanten breder stenbären ut sig. Ännu är det för tidigt för dess små röda bär som är ätliga.

Smörblommor, prästkragar och ärtväxter. De allra vanligaste blommorna har de flesta koll på. Längs en husvägg växer lila blommor som till stor del påminner om den klassiska midsommarblomman. Men det är en väldigt ovanlig blomma som slagit sig fast längs med husväggen.

– Det är Skuggnäver som växer här. Och den här besättningen är den nordligast kända i Sverige. Den är inte hitplanterad vad vi vet, så jag kan inte riktigt förstå hur den har tagit sig hit, säger Sven Norman.

Promenaden går vidare till Sven Normans egen gräsmatta. För ett par dagar sedan gjorde han upptäckten att den rödlistade Låsbräken växer på hans gräsmatta.

– Jag har bott här i över 30 år och gått här och klippt gräset, men jag har inte sett de förrän nu. Det är otroligt att jag inte har upptäckt de tidigare, säger Sven Norman.

Nu är de små blommorna som skiftar i svagt gult inhägnade med ett litet nät så att de inte ska försvinna nästa gång gräsmattan ska klippas.

Mer läsning

Annons