Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar monterar ner Tjärnvikssågen

/
  • Uld Norling i samspråk med Alexander Korstin från Novgorod. Denne stannar i Gnarp i tre månader.

Bit för bit plockas sågverket ner i sina beståndsdelar.

Köparen av inkråmet på Tjärnviks Trä är en industriägare i Kirov.

15 utsända ryska arbetare från ett demonteringsföretag i Novgorod har just avslutat första etappen, timmersorteringen.

Annons

– Stoppdatum är satt till augusti nästa år. Men man lär vara klar framåt vårkanten, säger samordnaren Ulf Norling, tidigare underhållschef på Tjärnvik.

Han tillfrågades av Gällö Timber om han ville bli länken mellan affärsmäklaren Maskinförsäljningsbolaget L Åkerblom i Nyköping och den ryske köparen. Från den 1 oktober övergick hans anställning till nämnda bolag.

– Hela anläggningen såldes på rot för att uttrycka det i skogstermer. Säljaren Gällö Timber är nu helt bortkopplad, förklarar Ulf Norling.

Maskinförsäljningbolaget från Nyköping axlar ansvaret för avvecklingen. Arbetsstyrkan från Novgorod har sitt natthärbärge på Berggårdens vandrarhem i Gnarp, Successivt byts delar av manskapet ut.

– När de anlände för en månad sedan hade de en mycket blygsam uppsättning verktyg med sig. Vi måste köpa in nödvändig utrustning, berättar Ulf Norling.

Men deras yrkesskicklighet är det inget fel på. Tjärnviks Trä är inte det första liknande uppdraget. Men den detaljerade och effektiva arbetsplanering som vi är vana vid existerar knappast reflekterar Norling

En tolk kallas in med jämna mellanrum. Ryssarna kommunicerar bara på bristfällig engelska.

– Snabbutbildning om säkerhetsföreskrifter på en svensk arbetsplats genomfördes.

Just nu är det timmerintaget som tas ner sektion för sektion. Sedan väntar hjärtat i maskineriet, såglinjen, och därefter det toppmoderna justerverket.

Anläggningen för timmersortering är avlägsnad. Ligger i delar på timmerplan och väntan på transport därifrån.

Fordonsparken på Tjärnvik, truckar och hjullastare, tillhörde Engbergs Transportsystem i Timrå och såldes separat till samma mottagare.

Mer läsning

Annons