Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstabadet kan ha gjort sitt

/

Det är sen höst och de sista badgästerna lämnade anläggningen för ett par månader sen. Nu ligger bassängerna öde inför nästa badsäsong, men risken är stor att bassängerna fylls igen och aldrig öppnar igen.

Annons

Miljökontoret har årligen gjort kontroller av Röstabadets vattenkvalité och nu har proverna nått en nivå som inte är acceptabel.

– Det är svårare att hålla vattnet rent med en sådan gammal reningsanläggning som de har på Röstabadet, säger Anne-li Marander, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Röstabadet har haft samma reningsanläggning sedan badet byggdes 1970. Och med åren har vattenkvalitén blivit allt sämre.

1998 tog Harmångers IF över ansvaret för Röstabadets anläggning. Det finns idag tre utomhusbassänger, en 25 meters bassäng, en mindre på ungefär 10 meter och en barnbassäng. Harmångers IF har haft experter som tittat på reningsverket för att se vad det skulle kosta att byta ut det mot ett modernt verk. Svaret föreningen fick var att ett nytt reningsverk skulle kosta nästan 1,5 miljoner kronor.

– Föreningen har ingen möjlighet att byta ut reningsverket. Det är alldeles för mycket pengar som vi inte har, säger Kjell Lingman.

På måndagen har kommunen kallat föreningen till ett möte för att diskutera Röstabadets framtid.

Mer läsning

Annons