Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för sommar utan blåbär

/
  • Laksami Waeodi i Bergsjö berättar att det knappt finns några blåbär i skogarna.

En lång vinter och sen en rejäl torr och varm sommar har fördröjt blåbärssäsongen med flera veckor i norra Hälsingland. Och flera uppköpare i området oroas över att blåbären kommer att utebli i år.

Annons

– Skulle det bli blåbär så borde det finnas nu. Men samtidigt så är ju säsongen lite försenad också. Men att det blir ont om blåbär i år är säkert, säger Elisabeth Eriksson från Ceder Erikssons bärhandel i Delsbo.

– Våra prognoser visar att det ska bli ett normalår när det gäller blåbär i stort sett hela landet. Men säsongen är försenad och bären riskerar att bli små och svårplockade på en del platser, säger Ola Langvall, försöksledare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

I stort sett verkar blomningen ha klarat sig från försommarens nattfroster som överlag varit lindriga i år. Det som varit det stora orosmomentet för tillgången på bär är i fall det ska komma tillräckligt med regn för att blåbären ska växa till sig. För att det ska bli ett bra blåbärsår krävs det att det kommer ganska mycket snö som isolerar blåbärsriset och ser till att vilt inte kommer åt att äta upp det.

De senaste dagarnas regnande gav många hopp om att blåbären skulle växa till sig efter sommarens varma veckor.

– Det låter lite sent med regn först nu efter en sådan torr sommar. Men min erfarenhet är att är bären kan svälla och växa till sig även ett tag efter att de har mognat om det kommer regn. Man ska komma i håg att säsongen är försenad i hela landet eftersom vintern var ovanligt lång i år, säger Ola Langvall.

Uppköpare i Nordanstig vittnar om att det är väldigt ont om blåbär i skogarna, det finns knappt några kart på buskarna.

Laksami Waeodi i Bergsjö är anställd av Svensk Bärkraft i Västerås. På en vecka har hon tagit emot ett ton blåbär i Bergsjö och det är enligt henne inga stora mängder. Det är tredje säsongen hon arbetar som uppköpare och det ser ut att bli den sämsta säsongen hittills.

– Det finns nästan inga bär i skogarna. Det är väldigt svårt att hitta några alls, säger hon.

Mer läsning

Annons