Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för minus i nämnderna

Prognosen pekar mot att både omsorgs- och lärandenämnden och utbildnings- och kulturnämnden kommer att skriva ett stort underskott vid årsskiftet.

Annons

Om man ska tro prognoserna ett halvår in i 2010 kommer båda nämnderna vid årsskiftet ha ett underskott på åtta miljoner respektive nästan två miljoner kronor.

– Kommunstyrelsen ser väldigt allvarligt på det här. Nämnderna måste senast i augusti visa vilka åtgärder de kommer att vidta för att komma till rätta med det här, säger Stig Eng (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Omsorgs- och lärandenämnden, (OL), tampas med ökade försörjningsstöd och att behandlingskostnaderna har ökat. Enligt prognosen kommer nämnden gå minus med ungefär åtta miljoner kronor för 2010. I den summan står kollektivtrafiken för en halv miljon kronor.

– Underskottet för kollektivtrafiken beror på att det är färre som reser med kollektivtrafiken nu. Det i sin tur beror på lågkonjunkturen som påverkat arbetspendlingen och studiependlingen, säger Sven-Åke Eriksson (C), ordförande i OL-nämnden.

OL-nämnden har ansökt om ytterligare pengar till kollektivtrafiken, men har fått avslag av kommunstyrelsen. Enligt Sven-Åke Eriksson är det inte aktuellt att göra indragningar i kollektivtrafiken i första hand. Utan istället få fler att välja buss framför bil.

För ett år sedan vid den här tidpunkten var situationen liknande i de båda nämnderna. Då lyckades nämnderna vända trenden till årsskiftet.

– När man har identifierat kostnaderna så kan man jobba för att hålla de nere. Det ordnade sig ifjol när det såg ungefär likadant ut som det gör nu. Men det är klart att jag är orolig när prognosen visar på ett underskott på åtta miljoner kronor, säger Sven-Åke Eriksson.

Mer läsning

Annons