Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rigahjälpen söker sponsorer

/

Rigahjälpen i Bergsjö har nu återvänt från sin senaste hjälpsändning och sommarlägret i Lettland.
– I år blev lägret förkortat med två veckor eftersom allt blivit så mycket dyrare, säger Tony Tollin, Rigahjälpen.

Annons

För drygt tre veckor sedan lastade Rigahjälpen i Bergsjö en släpvagn full med sommar- och vinterkläder i riktning Lettand. Och i lördags kväll kom makarna Tony och Margareta Tollin tillbaka från Riga och Bauska. Med till Bergsjö följde även fyra lettiska ungdomar och diakonen och kokerskan Ilona.

Rigahjälpen bedriver sedan ett par år tillbaka ett dagcenter i Riga där barn till missbrukande föräldrar kan vistas dagtid. Det är ett tjugotal ungdomar i åldrarna 5 till 18 år som får hjälp med läxor, kläder och mat. Där arbetar en diakon och två unga kvinnor som själva vuxit upp på dagcentret. En av kvinnorna som arbetar där har varit på dagscentret sedan hon var fem år.

– Det går inte att förstå hur människorna har det i Lettland. Det är en annan värld, säger Margareta Tollin.

Dagcentrets ungdomar får varje år möjlighet att åka på ett sommarläger ute på landsbygden, i år blev det i närheten av staden Bauska. Där får de följa med till bonden för att hämta mjölk eller åka in till stan och handla mat. De får ett sommarlov fyllt med mycket lek och bad.

– Det är ett bra läger. Barnen kan simma, spela fotboll och vara på landet, säger Andris, en av två ungdomar som jobbar på sommarlägret tillsammans med Margareta och Tony.

Lägret har funnits sedan 2002 och fram till i år har det varit en månad långt, men sommarens läger blev bara två veckor, på grund av att allt blivit så mycket dyrare.

 – Vi behöver sponsorer och pengar i dagsläget till vår verksamhet. Kläder och saker får vi alltid i hop, säger Tony Tollin som redan börjat planera för nästa hjälpsändning med lakan, täcken och filtar till behövande på den lettiska landsbygden.

Mer läsning

Annons