Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånrättegången har avslutats

/
  • En av de misstänkta gärningsmännen leds in i rättssalen. Bilden är tagen den 29 oktober, då rättegången mot de två männen inleddes.Foto: Arkiv/Lars Sundin

De två män som misstänks för att ha rånat Handelsbankens kontor i Gnarp i september riskerar fängelsestraff på 3,5 år.

Rättegången avslutades i Hudiksvalls tingsrätt på måndagen.

Annons

Nu är rättegången mot de två misstänka bankrånarna avslutad.

Åklagaren yrkar på att de båda ska dömas till 3,5 års fängelse för grovt rån, utan så kallad ungdomsrabatt. Båda är förvisso under 21 år, resonerade åklagaren inför rätten, men båda har återfallit i brott då de dömts vid tidigare tillfällen. Därför bör de båda männens straff inte förkortas med hänsyn till deras låga ålder.

Den 19-årige mannens försvarare menade på att hans klient på sin höjd ska dömas för medhjälp till rån, ett brott som bör ge 5–6 månaders fängelse som straff. Eftersom klienten var 18 år gammal vid tillfället, menar försvararen att strafftiden bör reduceras till hälften.

Den 20-årige mannens försvarare yrkade på att hela åtalet skulle ogillas. Men om tingsrätten skulle finna att 20-åringen är inblandad i rånet, så ska han dömas för rån av normalgraden i stället för grovt rån, anser försvararen.

Även han yrkade på att ett eventuellt fängelsestraff ska förkortas med hänsyn till klientens låga ålder. Det råder oklarheter kring hur gammal den andre rånmisstänkte mannen egentligen är. Han kom till Sverige som flykting från Irak och fick då ett felaktigt personnummer, anförde försvararen inför tingsrätten. I själva verket är hans klient två år yngre än vad hans svenska pass gör gällande.

De två männen kvarblir i häktet till dess att dom meddelas den 16 november.

Mer läsning

Annons