Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot Mellanfjärdsbygge

/
  • Ett planerat fritidshusbygge på den här fastigheten Mellanfjärden 24:6 är på väg att bli mycket kontroversiell.

Ett planerat bygge i norra delen av Mellanfjärden stöter på patrull bland närboende.
Verkligheten kolliderar redan med den nya utvecklingsplanen för fler hus och tätare bebyggelse i Mellanfjärden.

Annons

En markägare vill utnyttja sin obebyggda fastighet med beteckningen Mellanfjärden 24:6. Den ligger mellan Hårtevägen och de yttre sjöbodarna. Gällande detaljplan ger klartecken för fritidshus.

En ansökan om bygglov för ett enplans fritidshus på 78 kvadratmeter och ett vidhängande mindre garage ska nu behandlas i byggnadsnämnden. Beredningen inför mötet har förhandsgranskat förutsättningarna.

På sammanträdesbordet ligger också skriftliga protester från grannar. De uppmanar Nordanstigs kommun att avvisa nybyggnation på platsen. De pekar på vilka problem det för med sig när vägen måste dras om. En del av den befintliga försvinner. De ställer också frågan vad gällande servitut säger,

Två gemensamma fastighetsägare skriver att det tilltänkta fritidshuset inte tillför något mervärde för det här området i Mellanfjärden. Snarare tvärtom. fFastigheten 24:6 är dessutom i grunden ett planeringsfel av kommunen när detaljplanen ritades.

– Planen säger att här får byggas. Det är odiskutabelt. Men jag vet också att det inetr räcker för att få omgivningen positiv.

– Det som är problemet är hur vägfrågan ska lösas, kommenterar Rolf Colling, (C), ordförande i Nordanstigs kommuns byggnadsnämnd.

De protesterande fastighetsägarna beskriver hur de togs på sängen när de fick ta del av de utsända handlingarna:

– Det var både en överraskande och chockartad information. Blir detta verklighet så försvinner den enda möjligheten att skymta havet. Den bästa utsikten vi har från vår tomt går genom vägsträckningen just där fritidhuset ska byggas. Utsikten var givetvis en bidragande orsak till att vi köpte vår fastighet 2007.

– Kan inte huset flyttas längst ner på tomten och närmare vattnet, frågar de.

Mer läsning

Annons