Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem för Bergsjös byavakter

/
  • Stilla flyter Vadeån genom ett numera mycket lugnt Bergsjö. Vetskapen om att det rullar byavaktsbilar kan ha varit avskräckande och medverkat till att förebygga brottslighet.

Byavakternas öde i Bergsjö avgörs på tisdagskvällen.

Annons

Det är svårt att få Bergsjöborna att ställa upp. De tjugo frivilliga som fortfarande åtar sig körpass kvälls - och nattetid är nästan alla en bit över sextio år.

– Ska systemet med byavakter ha en chans att fortsätta måste fler engagera sig. Vi hoppas därför på god uppslutning på mötet på församlingshemmet, säger föreningsordföranden Sören Edh.

Det 1999 som en byvaktsorganisationen såg dagens ljus. Den innebar avpatrullering i privata personbilar med uppgift iaktta och sedan rapportera vidare till polisen om något misstänkt observerats. Byavakterna har enbart kört runt inne i byn och i ytterområden. De ska inte själva ingripa vid exempelvis ett pågående inbrott.

För att det inte ska bli ett påhäng infördes ordningen att man gör ett tilldelat pass var tredje månad. De senaste åren har det ändå blivit allt kärvare att få ihop folk.

Sedan starten har sekreteraren Bengt Vigge varit spindeln i nätet. Det är han som åtagit sig det krävande jobbet att pussla ihop vaktlistorna och se till det finns frivilliga beredda.

– Nu har Bengt Vigge meddelat att han vill tacka för sig och lämna över uppdraget. Att han slutar blir en verklig jobspost. Det har hittills inte gått att få tag i någon som är beredd att ta på sig uppgiften, förklarar Sören Edh.

Själv medger Bengt Vigge att det varit tidskrävande men samtidigt intressant. Liksom ordföranden hoppas han att lite yngre krafter uppfattar nödsignalen och ansluter sig för att rädda kvar en verksamhet som ska öka tryggheten för de som bor och verkar i Bergsjö.

– Vi får se ikväll om det kommer tillräckligt med folk, säger han.

Misslyckas föreningen med att öka numerären i närtid finns en beredskapsplan. Då föreslå att föreningen blir vilande tills vidare.

Polisen har en stående inbjuden till byvaktsmötena men det var inte igår det dök upp någon senast.

Mer läsning

Annons