Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präst lockar Hasselabor 150 år efter sin död: "Hans stora bekymmer var supandet"

/
  • Hembygdsföreningens Anders Åslund, läkaren Agneta Iveslätt Boman och organisten Anders Dillmar hade alla mycket att berätta om Jonas Rolin.
  • Anders Åslund berättade om supandet, väckelsen och nedgången i brottslighet i Hassela för snart 200 år sedan.

Prästgården, numera hembygdsgården i Hassela, var prosten Jonas Rolins hem. Därför var det förstås passande att boken med hans predikningar släpptes just där.

Annons

Jonas Rolin, 1784–1864, var den förste prästen som tjänstgjorde i Hasselas nya kyrka. Och även om andra präster inte direkt hyllat hans gärning, blev han mycket omtyckt av sin församling.

Då förre kyrkoherden Karl Åkerlund år 2014 fick veta att ett antal predikningar av Rolin återfunnits, ville han givetvis att dessa skulle tryckas i en bok. Hassela hembygdsförening, som beviljats 10 000 kronor ur Nordanstigs kommuns kassa för spontanmedel och även fått bidrag från Svenska kyrkan, har nu publicerat sju predikningar. Vid boksläppet onsdagen den 24 februari, fylldes hembygdsgården av Hasselabor och andra som ville äta svampsoppa, fika och få höra berättelser om den förste komministern i Hassela, Jonas Rolin.

Anders Åslund, hembygdsföreningsordförande, inledde kvällen med att berätta om Rolins tid i Hassela:

– Han var bekymrad över supandet i Hassela, och startade nykterhetsförening. Men ingen ville ju gå med. Men så kom väckelsen, både i Bergsjö och Hassela. Det var något så ovanligt och stort att även rikstidningarna skrev om det.

I boken finns, förutom predikotexterna, även psalmer. Huruvida församlingsborna faktiskt kunde sjunga psalmerna Rolin tog från dåtida koralböcker till sina predikningar är ovisst. Men säkert är att det var flera som ägde en psalmbok och kände till texterna där, än vad som hade en bibel i hemmet. Anders Dillmar, domkyrkoorganist och medförfattare till boken, fanns på plats och berättade om just detta.

Även läkaren och släktforskaren Agneta Iveslätt Boman hade mycket att berätta om Rolin, bland annat om hur noggrann han var då han skrev i kyrkböckerna:

– De som har släkt i Hassela som levat under de åren Rolin var här har en guldgruva att ösa ur!

Mer läsning