Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt för ungdomsbrandkår

/
  • Marcus Andersson ska under sommaren arbeta med att starta en ungdomsbrandkår i Nordanstig.

Planerna på en ungdomsbrandkår i Nordanstig börjar ta form och till hösten kan en kår starta.
– Det känns riktigt bra, säger Marcus Andersson, initiativtagare.

Annons

Marcus Andersson har haft möte med Lennart Juhlin, räddningschef, och Bente Sandström (S), ordförande i norrhälsinge räddningsnämnd.

– Jag tycker att det här är jätte roligt och det är väldigt intressant. Vi stöttar gärna när det finns intresserade ungdomar, säger Bente Sandström.

Under sommaren kommer Marcus Andersson genom ett feriearbete undersöka möjligheterna för att starta en ungdomsbrandkår i kommunen.

– Jag ska starta en förening under sommaren och se vilket intresse som det finns för en ungdomskår, säger Marcus Andersson.

Marcus Andersson kommer att ta del av hur ungdomsbrandkårerna i Söderhamn och Sundsvall arbetar.

– Det här kan vara en bra rekryteringsbas sett långsiktigt. Det här är något som även kan påverka gymnasievalet för ungdomarna och få de intresserade av yrket, säger Bente Sandström.

Enligt Förbundet Sveriges Ungdomsbrandkårer finns det 30 unga kårer runt om i landet. I Gävleborg är det endast Söderhamn som sedan ett par år tillbaka har en egen ungdomsbrandkår. Även Sundsvall har en ungdomsbrandkår. Vanligen är det ungdomar mellan 11 och 18 år som får vara med. Genom övning och utbildning får ungdomarna testa på hur det är att arbeta som brandmän. De kan bland annat få testa på att rökdyka, släcka mindre bränder och lära sig första hjälpen.

– Vi får se hur vi kan knyta ungdomsbrandkåren till deltidskårerna. En möjlighet är att ungdomarna kan vara med på en del av deras övningar, säger Bente Sandström.

Mer läsning

Annons