Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär premiär för nytt kyrktänk

/
  • Fika ingick givetvis för kyrkisbarnen, som är i alla åldrar.
  • Kyrkoherde Sofia Aspling tror kyrkan måste anpassa sig för att få besökarna att komma.
  • Komminister Lovisa Schmidt ledde tisdagskvällens gudstjänst.
  • Kvällsmat med kaffe ger gemenskap bland församlingsborna i Jättendal.

Församlingsrådet konstaterade att traditionell söndagsgudstjänst inte längre lockar Jättendalsborna. Det fick kyrkoherde Sofia Aspling att börja fundera i nya banor...

Annons

I tisdags startade Jättendals församlingsråd och kyrka en helt ny aktivitet: Tisdagskväll i kyrkan. Med gemensam middag, kaffe, kort betraktelse och så gudstjänst för de vuxna. För barnen blev det halvannan timmes kyrkis. En ny idé som direkt verkar ha gått hem.

– Initiativet är mitt efter det att församlingsrådet konstaterat att ytterst få människor vill gå på traditionell söndagsgudstjänst i Jättendal. När det sedan stod klart att skolan skulle lägga ner bestämde jag i samförstånd med församlingspedagog Therése Söderlind att barnverksamheten i Jättendal på något sätt måste förläggas till tisdagskväll, berättar kyrkoherde Sofia Aspling, Svenska kyrkan i Harmånger-Jättendal och Gnarp.

Konceptet är två tisdagskvällar i månaden, udda veckor. Första gången gudstjänst, kyrkkaffe och bibelsamtal, andra gången kvällsmat, "kyrkis" för barnen och någon annan vuxenaktivitet. Komministrarna Peråke Brynils och Lovisa Schmidt ansvarar för en kväll var. Therése Söderlind och Hanna-Karin Berglund ansvarar för kyrkisverksamheten.

Tror du kyrkan måste bli mer tillgänglig för folk, exempelvis kunna ha dop- och vigselceremonier även på kvällstid?

– Om folk vill ha dop på kvällstid får de gärna det. Vigsel hade jag kvart över sju förra måndagen, säger Sofia Aspling.

Therése Söderlind var mycket glatt överraskad att så många familjer med barn kom till den alldeles nya aktiviteten:

– Jag blir så glad i hjärtat åt den här uppslutningen! Men det är svårt att hinna det vi hade planerat på bara en och en halv timme, så jag funderar om vi ska försöka utveckla detta och ha någon helgaktivitet ibland också. Men det är verkligen väldigt roligt att så många kom!

Mer läsning

Annons