Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna i Nordanstig ska prata om Ersk-Mats, vatten, bredband och personalpolitik

/
  • Petra Modée hoppas få svar på frågor kring kommunens personalpolitik.

För första gången på länge har Nordanstigs vatten haft plusresultat. Om bland annat detta liksom om Ersk-Mats, investeringsbudget 2016 samt kommunens personalpolitik kommer kommunfullmäktige den 9 maj att handla.

Annons

Dagordningen innehåller 26 ärenden, varav flera årsredovisningar för kommunala bolag. Nordanstigs Vatten, NVAB, visade 2015 plusresultat på 450 000 kronor, något som får sägas vara unikt. Att det inte blev röda siffror i fjolårsbokslutet beror på att bolagets nya kund, Plyfa, fått snurr på intäkterna.

Ett annat fullmäktigeärende är Ersk-Matsgården, som inte längre är en stiftelse , utan nu ska handhas av kommunen, som äger fastigheten. Förslaget till fullmäktige är att den valda styrelsen entledigas och att det blir ledningsutskottet, LU, som får förtroendet att förvalta Ersk-fastigheten på Lindsjön 1:13 "i syfte att under affärsmässiga former driva och bevara gammal kulturmiljö samt att idka därmed förenlig näringsverksamhet" som formuleringen lyder.

Läs om LU-ordförandens tankar kring sommarens verksamhet på Ersk-Mats .

Utöver detta ska fullmäktiges ledamöter ta ställning till en utökad investeringsbudget 2016. Bland annat ska bredbandsutbyggnaden snabbas upp – viktigt inte minst med tanke på att Telia stänger ner sitt kopparnät i flera kommundelar till hösten. Totalt ska kommunens investeringsvolym ökas med 14 miljoner kronor, till 29 miljoner, om kommunstyrelsens förslag går igenom.

Vid aprilsammanträdet skulle Petra Modée, (V), interpellerat med Stig Eng, (C) , LU-ordförande, om kommunens personalpolitik. Men ärendet lyftes ut av tidsbrist. Frågorna Modée vill få besvarade är: När blir personalpolicyn klar? Har du någon strategi/plan för att Nordanstig ska bli en attraktiv arbetsgivare, och i så fall, hur ser den ut? samt När kommer du implementera motionen om självstyrande grupper?

Redan tidigare har Modée-motionen om självstyrande grupper godkänts, men kommunchefen avslog i fjol önskemålet från en enhet att få bilda självstyrande grupp. Nu vill Petra Modée veta varför det dröjer.

– Jag har fått ut hans svar, men kan inte säga att jag är nöjd, säger Petra Modée, som tycker fråga två förtjänar ett bättre svar än att den "hanteras i det dagliga arbetet". En debatt kan fördjupa frågan, hoppas hon:

– Många andra kommuner har en strategi, det är litet pinsamt att vi inte har någon.

Kommunstyrelsen har ju uppdragit åt förvaltningen att ta fram en åtgärdsplan "som ger förutsättningar för välfungerande kompetensförsörjning" kan det vara samma sak?

– Det låter som det, jag hoppas det, och jag hoppas Stig Eng kommer att svara mig på det.

Har du fler interpellationer på gång?

– Till junisammanträdet planerar jag interpellation om folkhälsan i Nordanstig. Det borde vara en interpellationsdebatt varje sammanträde.

Mer läsning

Annons