Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna delade

/

På kommunfullmäktige i veckan beslutades det att Nordanstigs kommun ska införa vårdnadsbidraget.

Annons

De som har barn mellan ett och tre år ska kunna få ett bidrag på 3000 kronor i månaden. Kostnaden för Nordanstigs kommun är beräknad till två miljoner kronor.

Ordförande i kommunstyrelsen, Stig Eng, (C) är nöjd med beslutet och menar att det är en rättighetsreform och att föräldrar ska kunna ha en valmöjlighet att vara hemma med sina barn.

– Jag har egen erfarenhet av att ha barn hemma de första åren och det har visat sig vara bra för dem. Jag vill att andra ska ha den möjligheten.

Kostnaden för Nordanstigs kommun beräknas bli två miljoner kronor och trots att det kommer att bli en stor kostnad för kommunen i dagar som denna när ekonomin inte ser så bra ut tror Stig Eng, (C) att alternativet med vårdnadsbidrag kommer att bli billigare än att ha barnen i förskoleverksamhet.

– Kommunstyrelsen ska nu se hur vi kan finansiera det här och skapa ett regelverk men kostnaden för vårdnadsbidrag kommer att bli lägre än den kostnad som vi betalar för dagisplatser. I längden kan det så klart bli så att förskolelokaler måste stängas och personal behöva gå.

Socialdemokraterna har hela tiden varit emot vårdnadsbidraget. Monica Olsson, (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att det inte alls innebär den valfrihet som det pratas om.

– Vem har råd att vara hemma med en inkomst på 3 000 kronor i månaden? det har bara de som har mycket pengar. Vårdnadsbidraget kommer inte att gälla för alla. De som har a-kassa till exempel kommer inte att kunna använda det. Jag tycker att vi istället ska utarbeta föräldraförsäkringen som redan finns, säger Monica Olsson, (S). Vårdnadsbidraget är inte heller finansierat, var ska pengarna tas ifrån? Jag hade gärna sett ett förslag på en finansiering redan på kommunfullmäktigemötet. Det brukar alltid finnas förslag på finansiering vid sådana här beslut men inte den här gången. Ingen vet hur det här kommer att slå ekonomiskt men det kommer att kosta en del pengar.

Mer läsning

Annons