Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kräver full bemanning

På torsdagens möte i Hassela fick brandmän, företagare och politiker möjlighet att diskutera neddragningen av deltidskåren i Hassela. Nordanstigs politiker i miljö- och räddningsnämnden ser som enda alternativ att Hasselakåren ska kunna rökdyka.

Annons

– Vår uppfattning är att bemanning ska vara som den har varit tidigare, säger Sven-Åke Eriksson (C), ledamot i miljö- och räddningsnämnden.

Den här veckan trädde neddragningen av deltidskåren i Hassela i kraft, neddragningen innebär att de inte är tillräckligt många brandmän på varje skift för att kunna rökdyka. Nästan samtliga företagare i Hassela har tidigare lämnat in en skrivelse till Nordanstigs kommun där de krävt att deltidskåren ska ha laglig rätt att kunna rökdyka. Och på onsdagen lämnades 700 namnunderskrifter från Hasselabor in till Nordanstigs kommunledning med kravet att få behålla räddningsstyrkan.

– Det här är en lång process som har pågått sedan 2009. Jag har full förståelse för den oro som de i Hassela känner. Vi kommer ta med det här till nämnden och diskutera det ytterligare, säger Jan-Erik Jonsson (C), ordförande i miljö- och räddningsnämnden som medverkade på mötet i Hassela.

Jan-Erik Jonsson kommer att ta upp frågan i den gemensamma styrgruppen och kalla både Hudiksvalls och Nordanstigs kommunledning till ett möte.

– Det är klart att vi måste diskutera om vi ska ta ett omtag på den här frågan. Med alla beslut finns det möjlighet att ta ett nytt beslut, säger han.

Hudiksvall och Nordanstigskommun har en gemensam miljö- och räddningsnämnd. Men det är kommunfullmäktige i Hudiksvall som fattar beslut om nämndens budget.

– Det här är bekymret med en gemensam nämnd mellan två kommuner, den ena kommunen kan inte vara med och påverka lika mycket, säger Sven-Åke Eriksson (C).

Mer läsning

Annons