Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker får högre arvoden

Arvodena till politikerna kommer att höjas från och med årsskiftet. Ordförande och viceordförande kommer få en höjning på 7,8 procent. Totalt beräknas höjningen kosta cirka 300 000 kronor.

Annons

I dag baseras arvodena till ordföranden och viceordföranden på ett inkomstbelopp som i år ligger på 51 100 kronor. Efter årsskiftet kommer arvodena baseras på lönerna i riksdagen. I år ligger det beloppet på 55 000 kronor. Arvodena för heldagssammanträden höjs från 750 till 990 kronor. Höjningen beräknas kosta 300 000 kronor och kommunstyrelsen har fått i uppdrag att inarbeta kostnaden i budgeten för nästa år.

Förslaget vållade diskussion i kommunfullmäktige och ledamöterna var inte eniga.

– Det är så tight överallt och det krävs åtgärder för att komma ned i budget. Då är det inte rätt att vi ska höja våra kostnader med 300 000 kronor, säger Monica Olsson (S).

– Hela kommunens ekonomi kan inte hänga på de här 300 000 kronor. Överlag har vi väldigt låga arvoden, säger Stig Eng (C).

Det krävdes votering i frågan och förslaget att räkna arvodena utifrån riksdagsmannalönerna fick flest röster, 17 mot 12. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, utom Bobbo Olsson, reserverade sig mot beslutet.

– Det kan inte vara ansvarsfullt att höra den ekonomiska redovisningen och sen vilja spä på det med ytterligare 300 000 kronor, säger Sarah Faxby Bjerner, (MP).

Mer läsning

Annons