Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plyfa vill ha dialog om räddningstjänsten

Neddragningen inom räddningstjänsten i Hassela väcker oro, men Plyfas vd, Fredrik Lenz,hoppas nu på en kostruktiv dialog med kommunen, räddningstjänsten och näringslivet, för att hitta nya lösningar.

Annons

I torsdags blev det känt att tre brandförmän i Hassela återgår till att bli brandmän och konsekvensen av miljö- och räddningsnämndens beslut väcker oro. På Hassela Ski Resort, där det vid full beläggning kan röra sig om över 800 gäster, beklagar man utvecklingen:

– Det handlar om tryggheten för våra gäster. Det är inte alls bra att räddningstjänsten drar ner så brandmännen inte kan utföra det jobb de tidigare kunnat göra, säger Erik Backlund, platschef, som oroas över att insatser kan bli fördröjda.

– Enligt vad jag hört tar det en halvtimme innan det kommer förstärkning, och det går ju väldigt fort om det blir en brand.

Fredrik Lenz, vd på Plyfa avser att kontakta kommun, räddningstjänst och näringslivsrepresentanter i Hassela och diskutera framtiden

– Brandmännen måste ju ha de resurser som behövs. Många deltidsbrandmän jobbar hos oss, så vi är en del i räddningstjänsten.

– Många hoppades nog i det längsta att beslutet inte skulle träda i kraft. Jag tror och hoppas räddningstjänsten och kommunledningen tar sitt ansvar och att vi erbjuds fullgott skydd för vår personal och vår anläggning. Vi ska nog hitta en konstruktiv lösning. Det är en märklig prioritering om man sparar på människors trygghet.

Räddningschef Lennart Juhlin beklagar att det tagit så lång tid för beslutet att träda i kraft, och han tror förmansfrågan går att lösa:

– Brandmännen i Hassela har lagt mycket energi på frågan - det hade varit bättre om förändringen skett direkt så vi kunnat gå vidare.

– Givetvis är vi glada att förmännen stannar så vi inte mister dem. Vi kommer att hitta andra som tar över. Redan nu har vi en person som kan tänka sig stiga fram. Och det är starkt - kamrattrycket är stort.

Och, visst är det tungt att ansvara för hur prioriteringar ska göras, det erkänner räddningschefen.

– Sådant här är ju inte det roligaste man kan syssla med.

Mer läsning

Annons