Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen fick slita men vården fungerade.

/
  • Bernt Schröder från Bergsjö åkte till Harmånger hälsocentral för en provtagning.– Jag hade hellre varit i Bergsjö, det är betydligt krångligare att ta sig hit, framför allt med tanke på att jag nyss sålt bilen. Jag fick skjuts hit, annars hade jag behövt taxi. Men man får finna sig i det.
  • Monica Sundin övergick från mecicinkliniken till chefsbefattning på hälsocentralerna i Nordanstig i december ifjol. Och i jämförelse med de kaotiska somrar hon upplevt på sjukhuset var personalläget i primärvården en västanfläkt.

I sommar koncentrerades all primärvård i Nordanstig till Harmånger hälsocentral.

– Det har fungerat. Alla som sökte med uttalade besvär fick en omgående tid, säger vårdenhetschef Monica Sundin.

– Vi har inga anmärkningar, säger Kia Sacco, biträdande äldreomsorgschef Nordanstigs kommun.

Annons

Istället för att som tidigare år dela på öppethållandet mellan de två hälsocentralerna, stängdes Bergsjö helt under åtta veckor. Ett beslut som initialt vållade viss oro.

– Vi ska göra en utvärdering men rent generellt kan jag säga att det gått utan större problem. Vi har kunnat ge den vård och behandling som bedömts nödvändig, sammanfattar Monica Sundin.

De tre sista veckorna blev dock slitsamma. Trycket var hårt. Många fritidsboende i kommunen uppsökte mottagningen och fyllde på kön.

En enkät ska gå ut till alla som tjänstgjort i sommar.

– Tongångarna verkar positiva. Många har uppskattat att samarbeta med kolleger från den andra hälsocentralen, fortsätter Monica Sundin.

Primärvården i Nordanstig anställde inga sjuksköterskevikarier och på läkarsidan hyrdes en stafettläkare in för endast fyra dagar.

Kia Sacco anser att oron på korttidsboendet Bållebo var obefogad. Veckoronder och provtagning fungerade gnisselfritt liksom hemsjukvården.

 

Mer läsning

Annons