Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Swing är hälsing i själ och hjärta

/

I morgon fyller Per Swing från Bergsjö 80 år. För 55 år sedan flyttade han till Nyköping för att arbeta, och där har han blivit kvar. "Men jag kommer alltid att vara hälsing," säger han.

Annons

Per Swing är född och uppvuxen i Bergsjö.

Han slutade skolan när han var 14 år, och sedan den dagen har han varit självförsörjande. När han var 15 år flyttade han hemifrån, och hyrde ett rum utan tillagningsmöjligheter.

– Jag var hänvisad till att äta på hotellet, så det gällde att hålla reda på kronorna ifall det skulle räcka till mat, säger Per.

Han började jobba på lantgård, men fick sedan jobb som lärling på ett bageri i Bergsjö.

Det var när han var hemma på permission från det militära 1956 som han träffade sin blivande fru, Ruth.

– Jag såg henne faktiskt i HT första gången, hon var norrsocknarnas luciakandidat. En av mina lumparkompisar hade till och med hennes bild på skåpdörren, säger Per och skrattar vid minnet.

Den här vintern 1956 kom Ruth in på konditoriet för att hämta wienerbröd, som Per överlämnade.

– Sedan dess har vi hängt ihop. Vi har varit gifta i 57 år nu, och familjen består av 22 personer. Tre barn, sex barnbarn och fyra barnbarnsbarn. Alla bor nära varandra.

Efter några år flyttade familjen till Sundsvall och sedan Östersund där Per arbetade på olika bagerier, innan han blev mjölallergiker och var tvungen sluta.

Det var en annons i Östersundsposten som fick Per och familj att flytta till Södermanland.

– De sökte folk på järnvägen i Oxelösund. Det var en lång flytt, konstaterar han.

Per studerade vidare på distans, och läste upp till ingenjörskompetens och hade lite olika arbeten, sista åren arbetade han som strålskyddsingenjör på Atomenergi.

När han var i 30-årsåldern började han engagera sig politiskt, och det var Centerpartiets ideologi han fastnade för. Han blev medlem 1966, och sedan gick hans politiska karriär ganska fort.

Han har haft ordförandeposter av varierande slag i 35 år, och var några år också kommunalråd i Nyköping. Nu har han trappat ner på sitt politiska engagemang.

– Med ålders rätt, får jag väl säga. Jag går på möten ibland, annars sitter jag hemma och blir lite irriterad på saker och ting ibland. Men det går över.

Viljan att engagera sig har han fortfarande, och under tio år har han varit samfällighetsordförande.

Hustrun Ruth har sjungit i kör i 40 år, och här Per fyllde 70 år gick han med i en kör för de som inte kan sjunga.

– Där sa körledaren att jag skulle börja sjunga, så nu sjunger jag i en kyrkokör och en manskör. Senast var vi med kyrkokören till Mallorca och sjöng i olika kyrkor där, och nu i månadsskiftet juni–juli åker jag med manskören till Balticum på en körvecka.

Under sina 55 år i Nyköping har familjen flyttat några gånger, och sedan åtta år bor nu Per och Ruth i ett radhus i Nyköping.

Men varje år, till Bergsjödagen, återvänder Per Swing hem, och åker runt och tittar där han växte upp.

– Det var lite jobbigt i början, men sedan fick jag ett bra liv. Det gick rätt hyfsat på slutet, nog kanske jag hade velat bo hemmavid, i Bergsjö, vid de här åren, men det blev inte så. Men jag kommer alltid att vara hälsing.

Mer läsning

Annons