Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer räddar omsorgen

/
  • Malin Ruthström, verksamhetschef vård och omsorg, är glad att ha fått ihop vikarier även denna sommar.

Hela landet har brist på sjuksköterskor under semesterperioden. Nordanstig är inget undantag, och här är det nyblivna pensionärer som räddar omsorgens verksamhet.

Annons

Det har varit svårt att få fram vikariepersonal inom omsorgsenheten. Först i maj var sommarschemat klart, och nu hoppas omsorgschef Malin Ruthström alla ska hålla sig friska, åtminstone till 10 augusti då de flesta semestrarna är över.

– I sommar har vi två sjuksköterskor som nyligen gått i pension som tar några arbetspass. De är vana och kan rutinerna, så det är jättebra. Dessutom hyr vi en sköterska från ett bemanningsföretag, i åtta veckor. Det har vi gjort flera år,

Är det inte kostsamt?

– Sjuksköterskor är en jättebrist i hela landet och det ser likadant ut här som överallt annars. Och kostnad... ja, det är en bedömningsfråga – hur räknar man hem patientsäkerhet?

Och undersköterskor?

– Det har varit ett väldigt pusslande. Studerande som gått omvårdnadsprogrammets andra år har förtur, men det är färre från Nordanstig som går där nu, och det är ont om utbildade undersköterskor, så det har varit tufft.

Hur löste ni det?

– Bland annat har vi plockat in personer som inte är utbildade, men som har varit inne och vikarierat tidigare. Vi ger introduktion och de har fått specifika instruktioner rörande det praktiska där de ska vara.

Och om det blir influensautbrott?

– Det blir värre. Vi hade vinterkräksjuka under midsommarhelgen, det blev problem. Många i vår personal är småbarnsföräldrar. Först vabbar de för sina barn och blir sedan själva sjuka, det kan bli långa frånvaroperioder.

Vad gör ni för att förebygga smittspridning?

– Främst har vi goda hygienrutiner, städning med särskilda rengöringsmedel, men hittar man inte smittkällan är det svårt.

Klarar ni sommaren nu då?

– Vi har en godtagbar bemanning, men det får inte ske mycket, vi har tagit hela vikarielistan i anspråk.

Mer läsning

Annons