Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelletsfabrikens ägare riskerar vite

/

Trots att det gått fyra år sedan pelletsfabriken brann ned, står ruinen kvar. I dagarna kommer plan- och byggkontoret att ta nya kontakter med ägaren, som nu riskerar vite om inte tomten röjs.

Annons

Sedan branden i pelletsfabriken den femte maj 2007, har inte mycket hänt på tomten. Rivningslov är beviljat, ruinen skulle ha rivits och tomten röjts i höstas, men ägaren har till byggnadsnämnden i Nordanstigs kommun sagt att han blev förhindrad och ursäkten har godtagits. Vem som egentligen var lagfaren ägare till området vid branden och vem som äger den nu är också oklart, flera företag med anknytning till samma person har funnits inregistrerade, men oavsett detta är det ett faktum att det ser illa ut på platsen och att det även finns risk att barn går dit och leker och gör sig illa.

– Skulle någon olycka hända är det ju alltid fastighetsägaren som är ansvarig. Han har ålagts att städa upp och han måste helt klart ta bort det som finns där, säger Per Bladh, byggnadsinspektör i Nordanstig.

– När man beviljats rivningslov har man två år på sig att påbörja rivningen, och det har han ju inte gjort. Det finns dokumentation rörande den här platsen, men nu har det gått så lång tid att jag ska göra en ny besiktning, kanske även miljökontoret bör se så det inte finns något som läcker ut.

Kommunen kommer att ta ny kontakt med fastighetsägaren, och tillsammans med honom upprätta en tidsplan där det framgår när han har för avsikt att ha sanerat klart. Därefter måste rivningen och röjningen bli gjord.

– Han har haft ganska lång tid på sig och fått så många chanser så nu måste det hända något - det måste ske under detta året, säger Per Bladh.

Skulle inte rivning och röjning bli gjord riskerar fastighetsägaren vitesföreläggande.

– Det är ju den väg vi har möjlighet att gå när tiden går och inget händer. Sådana här ärenden tar mycket tid och kraft, säger Per Bladh.

Mer läsning

Annons