Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paret Stark är bekymrade

/
  • – Hade jag anat den här negativa utvecklingen då hade nog även jag gått in i politiken och stridit emot, erkänner Marita Stark.Maken Evert har som byns handelsman alltid varit partipolitiskt neutral. Samhällsengagemanget har han kanaliserat i föreningen Harmångers framtid.

– Backens skola är en del av Harmångers själ. Nedläggningen är mycket, mycket illa för samhället.

Handlarparet Marita och Evert Stark demonstrerade utanför gamla kommunalhuset i, vad som skulle visa sig, ett fåfängt försök att vända den politiska vinden.

Annons

På plakatet vädjade de att inte utarma den östra kommundelen. Flera politiker, även de S - märkta stannade till, när de såg de två kända Harmångersbornas engagemang för sin bygd.

– Tyvärr förstärks den negativa inställningen till Bergsjö. Harmångerborna åker redan idag söderut till Hudiksvall för att uträtta ärenden och för fritidsaktiviteter med barnen. Den strömmen minskar inte. Var så säker, fortsätter Marita Stark.

Paret Stark har haft både sina barn och barnbarn på Backens skola. Och har bara lovord. I samma veva som den invigdes i mitten av sextiotalet, startade de affären i centrala Harmånger.

– Genom skolan får vi ungdomar i byn. Barnfamiljer blir mer benägna att flytta hit när de vet att barnen kan gå hela sin skolgång utan att skjutsas flera mil. Samhällen där skolan försvinner tappar attraktionskraften, resonerar Evert Stark.

För handeln och näringslivet är det definitivt inte bra. ICA Starks kommer att märka de. Evert Stark bedömer att dagens ägare, dottern Monika Stark, får dra ner sin hittills höga investeringstakt.

Mer läsning

Annons