Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa får böter för gömd son

Pappan hämtade sin familjehemsplacerade son i skolan och talade inte om var pojken var. Nu har han dömts till dagsböter.

Annons

Pojken är i lågstadieåldern och hade omhändertagits av de sociala myndigheterna. Han var placerad i familjehem, men trots det hämtade pappan sonen från skolan i vintras.

Pappan fick flera påstötningar om att lämna tillbaka sonen, men han talade inte om för myndigheterna var pojken fanns förrän dagen därpå, sedan han gripits av polis.

På tisdagen ställdes pappan från Nordanstigs kommun inför Hudiksvalls tingsrätt, åtalad för egenmäktighet med barn. Han bekräftade att det gått till på det sättet som åklagaren hävdat, men tyckte inte att han hade gjort sig skyldig till något brott:

– Jag visste inte vart pojken skulle ta vägen efter skolan, förklarade pappan sitt agerande.

På väg från skolan pratade han dock med en anställd på socialtjänsten. Han berättade inte var sonen var, men stämde träff dagen därpå. På mötet kom de överens om att han skulle lämna tillbaka pojken, sade pappan inför rätten.

Men när han kom ut stod i stället polisen och väntade på honom. Trots att han greps av polis tog det ytterligare några timmar innan han till slut berättade att pojken var hos en släkting.

Åklagaren tyckte att det ändå varit en begränsad tidsperiod som pappan tagit hand om sin son. Han ansåg att det kunde räcka med att pappan dömdes till böter.

Mannens försvarare ansåg att brottet var bagatellartat och att det kunde räcka med "lagens lägsta dagsbot" om pappan dömdes.

Hudiksvalls tingsrätt beslutade att döma pappan till 40 dagsböter à 50 kronor för egenmäktighet med barn för att han skiljt pojken från familjehemmet.

Mer läsning

Annons