Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan välkomnas

Neddragningarna av räddningstjänsten i Hassela kvarstår. Men Norrhälsingland miljö- och räddningsnämnds ordförande ser gärna en överklagan av beslutet.

Annons

– En överklagan kan leda till att vi och många andra kommuner får klarhet i hur lagen ska tolkas, säger Bente Sandström (S).

Lågkonjunkturen påverkade Hudiksvall och Nordanstig under föregående år och balanspaket infördes och de ekonomiska ramarna förändrades för samtliga verksamheter. 1,2 miljoner kronor skulle sparas. Under budgetberedningen sköt Hudiksvalls kommun till pengar och räddningstjänsten i Friggesund slipper därmed gå ned i styrka. Hassela och Iggesund kommer att skära ned sina skift till totalt fyra man per skift. I dag har kårerna fem man per skift.

Ingen personal kommer att sägas upp på orterna. I stället kommer jourverksamheten att omorganiseras.

På tisdagens nämndmöte var även representanter från fackförbuden med och framförde sina synpunkter på beslutet. Det nya beslutet innebär att kårerna inte får rökdyka, för det krävs det fem man. Brandmännens Riksförbund har tidigare kritiserat beslutet att minska antalet mannar och de planerar att lämna en överklagan till regeringsrätten.

– En överklagan kan ge vägledning i hur vi ska tolka lagen om olyckor. Det känns väldigt tråkigt att vi inte kan ha en organisation där samtliga kårer kan utföra rökdykning. I en neddragning så måste vi väga för och emot, säger Bente Sandström (S).

Mer läsning

Annons