Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt att bidragspengar återkrävs

Konkurssatta bolaget Norcomp som skulle öppna i Gnarp fick knappt 500 000 kronor i bidrag av statliga Vinnova. Pengar som krävdes tillbaka då målen inte uppnåddes.

Annons

– Jag arbetade själv inte här när det här företaget var aktuellt. Men jag vet att det var en del turer kring det företaget, säger Lars Gustavsson som arbetar med bidragsansökningar på Vinnova.

Norcomp fick knappt 500 000 kronor i bidrag av den statliga myndigheten Vinnova. Företaget lämnade in en delrapport under 2003, men slutrapporten för projektet lämnades aldrig in och Vinnova krävde att få tillbaka pengarna.

– Det är ovanligt att vi kräver pengar tillbaka av ett företag. Ofast kan vi ha en dialog med företagen under projektets gång och se i fall vi ska avbryta i fall projektet inte kommer att uppnå sitt mål. I stort sett alla våra projekt kräver medfinansiering av företaget själva, då ligger det i företagets intresse att uppnå målet för projektet. Jag kan inte uttala mig om vad som skett i det här fallet, säger Lars Gustavsson.

Företag kan söka bidrag för en mängd olika projekt hos Vinnova. Vinnova samarbetar även med europeiska organisationer och gör gemensamma projekt. För varje projekt är det olika regler som gäller för att beviljas ett bidrag. Mål som ska uppnås med projektet sätter Vinnova upp tillsammans med det aktuella företaget.

– Generellt så går vi igenom företagets ekonomi innan vi beviljar en ansökan. Sedan har vi en kontinuerlig kontroll av företagen. Vi följer även att de uppnår delmålen och slutmålet för projektet, säger Lars Gustavsson.

Enligt Lars Gustavsson så är det sällan som målen i projekten inte uppnås.

– I vårt uppdrag framgår det att vi ska satsa i projekt med hög potential. Men då är det även en högre risk i projekten. Vårt uppdrag är att stärka innovationen i Sverige, säger Lars Gustavsson.

Mer läsning

Annons