Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillåtna frågor till hemtjänstföretag

/
  • Malin Ruthström, omsorgschef, kommer att ta hänsyn till Konkurrensverkets påpekanden då nytt förfrågningsunderlag tas fram.

Privata aktörer som utför hemtjänst enligt LOV i Nordanstig begränsas av kommunens villkor. Det påpekar Konkurrensverket som kritiserar de otillåtna frågorna.

Annons

Nordanstigs kommuns förfrågningsunderlag för upphandling av hemtjänst enligt LOV, lagen om valfrihetssystem, strider mot lagstiftningen. Möjligheterna att använda underleverantörer begränsas när krav finns att underleverantörer bara får utföra vissa uppgifter.

"Mindre leverantörer kan vara beroende av underleverantörer för att kunna delta i valfrihetssystemet för hemtjänst. Detta villkor riskerar därmed att medföra att det blir färre leverantörer i valfrihetssystemet. Vilket i sin tur leder till minskad konkurrens bland leverantörerna och blir till nackdel för den enskilde" påpekar Konkurrensverket, som även påtalar att otillåtna villkor ställts för så kallade tilläggstjänster.

Malin Ruthström, omsorgschef, håller på att revidera underlaget.

– När Nordanstig införde LOV, 2010, tittade man på kommuner som redan infört LOV, och utgick från deras förfrågningsunderlag, så detta är inget vi kommit på själva. Men, vi har sett de här felen redan. Så Konkurrensverkets påpekande är inga nyheter, vi har även berättat för Verket att vi håller på med en revidering.

Det nya förfrågningsunderlaget bör bli klart under senhösten eller vintern, hoppas Malin Ruthström, som påpekar att kommunen har en bra dialog med privata aktörer:

– De har även kommit med synpunkter, men hittills har ingen sagt något om detta som Konkurrensverket har lyft. Men, vi vet att vi inte kan kräva hur leverantörerna ska ta betalt för tilläggstjänster från sina kunder.

Mer läsning

Annons