Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om försäkring täcker takras

Det är stora skillnader i försäkringsvillkoren för en privatperson och en företagare som drabbas av ett takras på grund av för mycket snö.

– En företagare har mycket större krav på sig, säger Olof Östblom på Länsförsäkringar Gävleborg.

Annons

Det är många orolig villaägare som ringer försäkringsbolagen för att reda ut försäkringsvillkoren i fall olyckan är framme. En villaförsäkring innebär att fastighetsägaren är försäkrad mot skador som uppstår på stommen om taket skulle ge vika för snön.

– Men det står även i försäkringen att fastighetsägaren om möjligt ska skotta av snön från taket, säger Olof Östblom.

För grisbonden Klas-Erik Andersson i Gnarp kan takraset på svinstallet bli en konkurs om inte försäkringen kommer att täcka skadorna. Och på företagare ställs det högre krav när det gäller snöskottning av tak.

– Det är en näringsidkare och då ställer vi även högre krav. I försäkringsvillkoren står det att företagaren ska se till att tak skottas om det är stora snömängder, säger Olof Östblom.

Under onsdagen besökte försäkringsbolaget den drabbade grisgården i Gnarp. Och en extern konsult har tagits in i ärendet.

– Vi har anlitat en konstruktör som kommer att få räkna på snömängden på taket och om taket skulle ha klarat av den tyngden, säger Olof Östblom.

Vidare samlar försäkringsbolaget in information om byggnaden och skadorna efter raset. Försäkringsbolaget kommer även se till den snömängd som kommit.

– Vi vill skapa oss en helhetsbild över situationen. Vi tar reda på all fakta som kan ha betydelse. Det spelar stor roll när snön har kommit till exempel. Det är skillnad på om den stora snömängden kommit under två månader eller under ett par dagar, säger Olof Östblom.

Mer läsning

Annons