Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert för Katrinebergsgården

Nordanstig väljer att inte förnya sitt avtal om fyra platser på det särskilda boendet Katrinebergsgården. Det tillsammans med en minskad efterfrågan från brukare i Stockholm gör framtiden oviss för Katrinebergsgården. En anställd fick sluta i somras och ytterligare två är varslade.

Annons

– Vi kan inte fungera utan intäkter. Men det är svårt att sia om framtiden, det känns väldigt osäkert, säger Karin Weiåker, verksamhetsansvarig på Katrinebergsgården.

Katrinbergsgården är ett privat vårdboende med 12 platser. Nordanstigs kommun har under ett par år hyrt fyra platser på boendet. Men vid årsskiftet går avtalet ut och kommunen kommer inte förlänga kontraktet.

– Vi gör en analys av hur framtidens äldreomsorg ska se ut i kommunen. Vilka boenden ska vi ha och vilka inriktningar ska finnas. Därför kändes det inte aktuellt att nu förnya kontraktet med Katrinbergsgården. Vi ser en ökad efterfrågan om ett par år, men vi gör en översyn över hela verksamheten, säger Mats Collin, förvaltningschef.

Enligt Mats Collin kommer kommunen fortsätta betala för de fyra platser så länge kommunens brukare bor kvar på boendet. Katrinbergsgården har haft fyra brukare från Nordanstig och övriga brukare är från Stockholmstrakten.

– Det har varit berg- och dalbana under våra 11 år. Vi måste rätta munnen efter magsäcken. Långsiktigt är det här en omöjlig situation. Alla 12 platser måste beläggas, vi kan inte leva på korta avtal. Ett samarbete med en eller flera kommuner krävs för att vi ska trygga verksamheten, säger Karin Weiåker.

Mats Collin säger att kommunen planerar att behålla avtalet med Katrinebergsgården när det gäller korttidsplatser. Enligt avtalet kan kommunen hyra korttidsplatser på boendet om det finns några lediga.

– Vi kan inte bedriva vårdverksamhet om inte utgifterna och intäkterna går ihop, säger Karin Weiåker.

Mer läsning

Annons