Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationsmiss gav Arne ersättning

/
  • Docentens och professorns medicinska utlåtande är inte lätta att förstå, men de fastslår att Arne Ullmark utsatts för felaktiga operationer.
  • Johanne Krogh satte ihop Arne Ullmarks ben med skruvar som stack ut och skavde mot muskeln.– Det är skillnad med den hela höftledsprotes som jag fått nu. Värken försvann direkt, säger Arne och jämför de båda röntgenbilderna.

Den ifrågasatta läkaren Johanne Krogh har åtminstone förorsakat en konstaterad patientskada i Hudiksvall.

Annons

83-åriga Arne Ullmarks lidande förlängdes med fem månader genom hennes två felaktiga och onödiga operationer, konstaterar patientförsäkringen som beslutat om ersättning.

– Det är ju så fel att landstingets chefer kan stå och säga att det inte finns några klagomål mot henne, säger Arne Ullmark i Knoppa utanför Bergsjö.

Han ramlade den 8 juni 2008 när han höll på att ta ut några kvigor ur ladugården. Lårbenet bröts och en bit av bäckenet lossnade.

Han opererade akut av Johanne Krogh, men värken därefter blev outhärdlig.

Arne visar på röntgenbilden hur tre skruvar stack ut utanför benet.

– De låg ju där och skavde mot muskler som rörde sig hela tiden. Jag fick så ont i knät och ända ner till foten.

Patientskadeförsäkringen tycker ändå att den operationen var acceptabel. Det var i april förra året som Johanne Krogh enligt försäkringsbolaget tog fel beslut. Hon bestämde att skruvarna skulle ersättas med en platta.

Enligt patientskadeförsäkringen valde Johanne Krogh fel operationsmetod. Arne borde ha fått en hel höftledsprotes redan i juli förra året. Nu opererade en annan Hudiksvallsläkare in en sådan på Arne först i december.

– Värken försvann direkt, säger Arne.

Sju gånger måste hans operationssår öppnas innan han blev komplikationsfri. Höftkulan åkte tre gånger ur sitt läge.

Landstinget vill nyansera bilden av den danska läkaren Johanne Krogh. Även om hon fått många anmälningar mot sig så har inte så många gånger fälts av vårdens disciplinära instanser.

Däremot har patienter i Norge, på samma sätt som Arne, tillsammans fått ut över 13 miljoner norska kronor från patientskadeförsäkringen för skador hon förorsakat.

Sven-Erik Keisu, verksamhetschef för ortopeden i länet, hävdar att utbetalningar från patientskadeförsäkringen inte behöver betyda att läkaren brister i sitt yrkesutövande.

– Patienten får ersättning varje gång något oförutsett inträffar och som vården hade kunnat förhindra. All kirurgi innebär risk för komplikationer. Alla som arbetar med kirurgisk verksamhet exponeras sig för den risken och de som opererar mycket exponerar sig naturligtvis mer.

Mer läsning

Annons