Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvänt värmeflöde i Hassela i sommar

/
  • Pannan står klar att sättas på plats, hålen är borrade och kulverten finns redan - nu återstår för Bernt Jonsson att koppla allt så de båda byggnaderna får värme inför nästa vinter.

Hassela brandstation är den sista oljeuppvärmda kommunägda fastigheten med oljeeldning. När det var dags att borra för bergvärme, upptäcktes en ny möjlighet - man kunde byta roller med grannen.

Annons

Tidigare brände kommunen 1 200 kbm olja per år för att värma lägenheter och lokaler, nu eldas värmecentraler med flis- och pelletspannor för att klara uppvärmningen i fastigheterna. I halvårsskiftet ska den sista fastiheten lämna oljepannans tid bakom sig, då ska nämligen Hassela brandstation få bergvärme. Fast inte i kommunal regi.

– När vi skulle börja borra fick jag höra att grannen, som hittills köpt värme från oss, redan hade borrat. Då tyckte jag det kändes onödigt att båda skulle installera bergvärme, säger Birger Thelin, driftsansvarig vid Nordanstigs Bostäder AB.

Grannen, Bernt Jonsson, äger fastigheterna på ömse sidor om brandstationen. Fast i den bortre finns redan bergvärme installerat, så det är endast det hus där Bernt har sitt förtag som ska dela värmepanna med brandstationen.

– Jag köpte det här huset för två-tre år sedan, och tänkte redan då installera bergvärme, så jag borrade två hål. Sedan kom annat emellan. Efter att jag haft kontakt med kommunen i fjol borrade jag två hål till och skulle installera pannan. Då kom den kalla vintern.

Men till sommarn ska alltså allt vara klart.

– Kulvernarna finns ju där, så det är i pricip samma förfarande som tidigare - det är bara det att värmeflödet ska gå åt andra hållet.

Mer läsning

Annons