Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande renovering av tippen

Återvinningscentralen i Jättendal ska byggas om och bli säkrare och mer lättillgänglig.
– Det finns ett stort behov av renovering, säger Pär Norberg, renhållningsansvarig.

Annons

Behovet av renovering och ombyggnation av återvinningscentralen har funnits under en längre tid. Kommunstyrelsen har beslutat att 600 000 kronor ska tas från investeringsbudgeten 2010 och användas till en ombyggnad av centralen. Över en miljon kronor kommer i år avsättas till investeringar kring återvinningscentralen.

– Verksamheten har förändrats sedan deponin stängdes. Vi har flera saker vi sorterar och har därför behov av flera containrar och asfalterade ytor att hålla till på, säger Pär Norberg.

Anläggningen bedöms i nuläget vara farlig med korsande tung trafik, privattrafik, arbetsfordon och fotgängare inom området.

– Vi kommer att bygga om så vi håller isär trafiken och människorna som rör sig inne på området, säger Pär Norberg.

Staketet längs med vägen behöver förlängas för att ge en gräns av återvinningsområdet och för att fånga upp kringdrivande sopor. Vintertid är det problem med isbildning samt att det kilar in snö vid vågen vilket i sin tur ledder till driftstörningar. Personalutrymmena är idag enligt Pär Norberg under all kritik. De kommer att renoveras under året.

– Söderhamn har gjort en liknande ombyggnation av sin återvinningscentral. Då blev totalsumman ungefär 4 miljoner kronor. Så vi kommer att behöva ansöka om mer pengar längre fram, säger Pär Norberg.

För att åtgärda skydds- och arbetsmiljöproblem har kommunstyrelsen avsatt 330 000 kronor, ett renhållningsprogram kopplat till GIS får 200 000 kronor och det avsätts 150 000 kronor för att genomföra GPS positionering av avloppsbrunnar. Och 600 000 kronor ska användas till ombyggnationen.

– Tanken är att det kommer att påbörjas i år. Och så kommer vi att ta fram underlag och kostnadsskisser för ytterligare ombyggnation, säger Pär Norberg.

Mer läsning

Annons