Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle är en mirakelbebis

/
  • Hela familjen Fors har väntat på Olle som föddes för sju veckor sedan.
  • Det var storasyster Madeleine som bestämde att lillebror skulle heta Olle.
  • När Marie var på väg att ge upp hoppet, så sparkade Olle i hennes mage för att visa att det skulle gå.
  • Olle är omedveten om den turbulens som rått kring honom och är nöjd med att ligga i sin säng.

Olle är sju veckor gammal och sover lugnt i sin mammas famn, ovetande om den turbulens som rått kring honom. Barnläkarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala förundras över att han överhuvudtaget lever.

Annons

Marie Forsman har sedan tidigare fem barn tillsammans med sin man Håkan. De hade bestämt att de skulle ha ett sjätte barn och graviditetstestet visade positivt och allt var som det skulle. Men sedan visade ett annat test negativt och sen positivt igen.

– Jag gjorde flera tester. Ena gången var jag gravid och nästa gång var jag det inte. Jag gick upp väldigt mycket i vikt den första tiden, berättar Marie.

I graviditetsvecka 22 begärde hon att få träffa en barnmorska för att se att allting var bra med barnet.

– Vi trodde då att vi nog väntade tvillingar, jag hade blivit jätte stor, säger Marie.

Men det var inte tvillingar som gjorde att det blev en omedelbar remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter ett ultraljud på Hudiksvalls sjukhus.

– Vid ultraljudet upptäckte de att det var vätska i bebisens bukhåla och blodet var väldigt tunt på honom. Han hade ett blodvärde på 16 när vi kom till Uppsala, säger Marie.

Olle fick två blodtransfusioner i Uppsala, med risk för att förlossningen kunde sättas i gång.

– Efter första transfusionen blev det en stor förändring. Han började leva om mycket mer i magen, säger Håkan.

– Varje gång jag har tvivlat på att det inte ska gå vägen så har Olle sparkat i magen. Precis som om han sagt att det fixar sig, säger Marie.

Prover visade att Olle smittats genom mamma Marie av den så kallade femte sjukan. Marie kände sig aldrig sjuk och visste inte att hon hade smittats. Femte sjukan är en ganska vanlig virussjukdom som kommer i epidemier ungefär var femte år. Typiska symptom är utslag och extrem klåda. Det är endast i enstaka fall smittan brukar föras över till fostret, och det är i mycket sällsynta fall som fostret blir allvarligt sjuk.

– Läkarna gav oss möjlighet att ta bort fostret när vi fick diagnosen, men det var aldrig ett alternativ för oss, säger Marie.

– Oftast är det för sent att rädda fostret när man upptäcker viruset, så vi kom verkligen in i sista stund, säger Håkan.

Marie har gått på kontroll två gånger i veckan i Hudiksvall sedan blodtransfusionerna. Och det har blivit flera återbesök i Uppsala. Den 30 november sattes förlossningen i gång i Uppsala.

– Vi har fått en enorm hjälp av sjukhuspersonalen och läkarna hör fortfarande av sig i dag för att höra hur det går, säger Marie.

Strax efter 18 föddes Olle den 30 november, som vilken annan pojke som helst. Hans vikt var normal och proverna som togs visade på bra värden. Hans hjärta har påverkats efter viruset och det syns fortfarande spår av hjärtmuskelinflammation, men han ska bli helt återställd.

– Läkarna är förvånade över att han är så pass frisk i dag, säger Håkan.

– I dag märker vi inte av att han har varit så pass sjuk som han har varit. Fast jag letar hela tiden tecken på att något ska vara fel, så jag har inte kunnat slappna av helt än, säger Marie.

Olle börjar vakna till och han blir genast hungrig. Föräldrarna har väntat på att han ska komma sedan den första blodtransfusionen i vecka 23 då det var risk att förlossningen kunde komma i gång.

– Han är oerhört stark och han är en mirakel bebis, säger Marie.

Mer läsning

Annons