Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar hemvist för flera personer

Skatteverket letar Nordanstigsbor som inte har kunnat folkbokföras på ett lägenhetsnummer. Drygt fem procent av de tillfrågade har inte svarat på myndighetens utskick, och flera kan komma att strykas ur folkbokföringsregistret.

Annons

I stället för att, som i dag, vara folkbokförd på en fastighet ska alla som bor i ett hus med flera hushåll vara folkbokförda på ett lägenhetsnummer.

Skatteverket har fått regeringens uppdrag att utföra nyordningen. Samtliga hushåll har fått ett utskick från myndigheten, men när svaren nu har sammanställts har långt ifrån alla kunnat folkbokföras på ett lägenhetsnummer. I Nordanstigs kommun är andelen 94,7 procent. Det är lägst i Hälsingland, men högre än rikssnittet.

- Om vi inte hittar något och om vi inte har någon misstanke om att personen lämnat landet så registreras den som "utan känd hemvist". Om vi fortfarande inte hittar något efter två år ska man avregistreras som "obefintlig". Då är man inte längre en del av den offentliga statistiken, berättar Tobias Wijk på Skatteverket, men understryker att det inte är så många som 5,3 procent av de tillfrågade i Nordanstig som i slutändan kommer att avregistreras.

Att personer har avlidit eller utvandrat är vanliga orsaker till obesvarade utskick.

Mer läsning

Annons