Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okända djur gör Gnarp känt

/
  • Några organiserade visningar hinner inte Marie Kallin med just nu. Men för de som gör spontana besök  berättar hon gärna om sina älsklingar. Som klipps en gång om året och aldrig går till slakt.
  • Alpackan är ett försiktigt och intelligent djur och gör inget väsen av sig. Vicki Agar lärde ut hanteringsknep hur man kan vinna deras förtroende.
  • Alpackaägare samlades hos Kallins i Gnarp för att lära sig mer. För de flesta av dem förblir det en hobby eller snarare en livsstil. Några hade dock planersatsa på uppfödning i full skala

Familjen Kallins betande alpackor utgör ett exotiskt inslag i landskapsbilden för den som åker Bergsjövägen in mot Gnarp samhälle.
– Folk stannar och går fram och tittar. Klart att de väcker nyfikenhet. De är fortfarande sällsynta i Sverige. De flesta finns på två stora gods i Skåne, berättar Marie Kallin.

Annons

Alpackaägarna i Sverige är dock så pass många att de organiserat sig i en förening. För att hjälpa noviserna ordnas två kurser under året. Hälsingedalens alpackor i Gnarp var en av årets värdar.

I helgen samlades vetgiriga medlemmar från Järna i söder till Östersund i norr i Gnarp för att lära sig mer i den svåra konsten att hantera alpackor. Som instruktör hade de alpackaexperten Vicki Agar, som själv driver en stor farm i Sussex i England.

2008 flyttade Marie och Olof Kallin och deras dotter från Ramsjö till Gnarp, där de förvärvat en gård i Ås. Med flyttlasset följde deras trettio alpackor och två irländska varghundar.

Marie Kallin berättar att de skaffade sina första djur i början på 2000 - talet. Farmen utökades successivt genom fler inköp, nästan uteslutande från utländska farmer. Men en tillväxt sker också genom avel. Den tar tid. Ett sto är dräktigt under nästan ett helt år och föder endast ett föl per gång.

Ullen från alpackorna har mycket hög kvalité och är både dyrt och eftertraktat. Alpackan förblir därför ett exklusivt husdjur.

Att bygga upp en farm innebär en stor ekonomisk investering. För familjen Kallin var det en het dröm som förverkligades och de var därför beredda att avstå från mycket annat i tillvaron.

Mer läsning

Annons