Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ögat sköts bort i lek med fyrverkerier

/
  • Det högra ögat är en protes. Svårt att se för en utomstående, men för Hansa är det för alltid en påminnelse om den där majdagen för tre år sedan.
  • Bilden på skärmen är otäck. Hansa är stolt över fotot han tog, men han beklagar att han inte insåg faran då han och kompisarna bokstavligen

En hembyggd mynningsladdare skulle göra leken med fyrverkeripjäser mer spännande. När explosionen kom hände något oväntat.

Annons

Det hände för tre år sedan, den andra maj 2008. Hansa Nilsson, som då var 17 år, och ett par kompisar hade skaffat fyrverkeripjäser till Valborg. Nu skulle de testa en liten hembyggd mynningsladdare. Ett rör med en fastsvetsad bult i ena änden skulle laddas med raketkrut.

– När den exploderade lossnade bulten och for bakåt - rakt in i mitt högra öga.

Hansa sitter i sin lägenhet i Ilsbo. Framför honom, på en plattskärm, finns bilden han själv tagit.

– Först skrek jag, sen tror jag adrenalinchocken tog över... Jag tog fram telefonen och tog bilden och skrek att kompisarna skulle ringa ambulans. Sen började jag springa ner till vägen.

Väntan på ambulansen kändes som en evighet. Först trodde ambulanspersonalen att bara ögonlocket skadats. Men på Hudiksvalls sjukhus konstaterade jourläkaren att bulten studsat mot benet i övre delen av ögonhålan och gått in i ögat. Hansa fördes vidare till Uppsala Akademiska.

– Då jag kom fram fick jag sova och nästa dag opererade Zoran Tomic, som varit krigsläkare, mig. Han sa att inkluderat alla krigsskador han undersökt var mitt öga det värsta han sett!

Ögat, som var kluvet i ett "T", syddes ihop och fylldes med en gas, men metoden fungerade inte. Specialister på S:t Eriks sjukhus i Stockholm konstaterade att ögat inte kunde räddas. En "boll" sattes in i ögonhålan, där skulle sedan protesen kunna fästas.

– Det var bara det att de missade att lägga en plasthinna mellan det skadade ögonlocket och ögat, så det växte ihop, berättar Hansa, som fick opereras igen. Framåt slutet på sommaren 2008 hade de fysiska skadorna läkt.

– Jag mådde väldigt dåligt. Jag tänkte ofta på hur allt skulle bli. Skulle jag kunna ta körkort? Jobba? Det var deppigt emellanåt.

Nu jobbar han igen, har tagit körkort och det mesta fungerar. Men han funderar ofta på hur det hade varit om han inte experimenterat med de där raketerna.

– Många är omogna i den åldern. Man inser inte hur illa det kan gå. Föräldrar och andra vuxna köper raketer åt tonåringar, och även yngre, utan att sen ha koll. Det tycker jag man kan jämställa med langning från Systemet, säger Hansa, som hoppas hans berättelse ska kunna rädda andra från att råka illa ut.

– På sätt och vis hade jag ju tur. Om inte bulten tagit där den tog kunde den gått rakt in i huvudet. Jag har accepterat att jag är halvblind. Men skulle jag få se någon som leker med raketer som vi gjorde, skulle jag gå fram och visa mitt öga och säga: Gör inte så där...!

Mer läsning

Annons