Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om vindkraft

Nordanstigs planberedning har skrivit ett förslag till yttrande angående Norrhälsinge vindkraftspark. En del ledamöter i kommunstyrelsen ansåg att yttrandet var för kritiskt mot vindkraften, därför beslutade man att be om anstånd hos länsstyrelsen för att kunna göra ändringar. Yttrandet skickades ändå – av byggnadsnämnden.

Annons

Förslaget hade hanterats i kommunens planberedning, men när kommunstyrelsen tog del av yttrandet ansåg man att vissa delar skulle omformuleras. Sista dagen för att skicka in ett remissvar till länsstyrelsen var dock den 20 maj, därför har man bett om en förlängd tidsfrist hos länsstyrelsen.

I förslaget står att "Nordanstigs kommun anser att efter sammanvägning av olika intressen så överväger klart de intressen som innebär att ingen etablering av vindkraft kan motiveras".

Enligt kommunalråd Stig Eng (C) är man inte så negativ mot vindkraftetableringen som det låter och därför ville man inte heller skicka in remissvaret. Kommunstyrelsen var dock inte helt överens i frågan och yttrandet har faktiskt skickats in till länsstyrelsen, men av byggnadsnämnden.

– Jag tycker att det är bra att de ser vad vi har för synpunkter, det kommer att bli ganska stora förändringar i landskapsbilden. Men det kommer att bli många fler diskussioner om vindkraften, det är jag övertygad om. Frågan är hur mycket vindkraft vi ska ha, var vi ska ha det och hur mycket vi över huvud taget kommer att få bestämma, säger han.

Mer läsning

Annons