Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stort fynd av flodpärlmussla

/

En hittills okänd lokal för flodpärlmussla har upptäckts i Vattrångsån i Harmånger. Hundratals musslor stod tätt på botten, på det mindre område som granskades på torsdagen.

Annons

Gustav Eriksson vid Norrhälsinge miljökontor blev under våren kontaktad av en Harmångersbo vars son hade hittat musselskal vid stranden. Det blev beslut om uppföljning längre fram på året, och i torsdags var det dags. Några hundra meter uppströms från E 4 granskades en 50 meter lång sträcka.

– Det var väldigt många flodpärlmusslor där, de stod så tätt att man nästan inte kunde gå där. Jag blev lite brydd över att ingen har känt till det. Lokalbefolkningen kanske har vetat om det, men inte vi och ingen på länsstyrelsen heller.

Det var mest stora musslor på platsen, berättar Gustav Eriksson, men nu gjorde man bara en hastig titt med vattenkikare. En grundligare inventering kan ge bättre besked.

– Det kan finnas mindre musslor, och det kan finnas mer både uppströms och nedströms. Vi tittade bara på en kort sträcka. Det finns lite öring, som flodpärlmusslan måste ha för reproduktionen, men vi kanske måste göra åtgärder för att förbättra i ån. Vi vet ju att den är påverkad av bland annat tidigare rensning, säger Gustav Eriksson.

Mer läsning

Annons