Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt boende för ensamkommande barn invigdes: "Det handlar om människor"

/
  • Najib Bege, som själv är en av alla ensamkommande, asylsökande, berättade om sina tankar.

Nu finns ännu ett HVB-hem i Nordanstig: Ängbo. Strax innan jul beräknas de första ungdomarna flytta in, vägg i vägg med äldreboendet i Harmånger.

Annons

Kring en miljon har fastighetsägaren Nordanstigs Bostäder lagt på anpassning av äldreboendet Hagängsgårdens ena flygel till HVB-hem. Nu är rum och personalutrymmen klara att ta emot barn utan vårdnadshavare – i dagligt tal ensamkommande flyktingbarn – som Migrationsverket skickar till Nordanstig. Och de tolv platserna på boendet, som fått namnet Ängbo, behövs. I nuläget har Nordanstigs kommun ett 30-tal ensamkommande, nästa års åtagande blir 72.

Chefen för Nordanstigs kommuns båda HVB-hem för ensamkommande, Albo och Hasselbacken, Karin Sjölin, berättade att mottagandet dels innebär fler arbetstillfällen – varje placerad ungdom innebär i princip 0,75 procents tjänst – och dels ökade skatteinkomster till Nordanstigs kommun, samt en ökning av invånarantalet.

Najib Bege, som själv kom till Nordanstig för fyra år sedan då han var drygt 16 år, talade om sin slingrande väg mot att lära sig svenska, hitta arbete (han har tre olika jobb) och ta körkort.

– Först var det jobbigt. Är man tonåring tycker man inget är bra. Men efter sex månader vände det. Jag fick vänner och lärde mig språket. Språket är nyckeln – vill man öppna dörrar måste man ha den nyckeln.

Nyligen uppmärksammades Najib då han fick hotfulla meddelanden i sitt jobb som bartender. Hans tanke är nu att gå vidare, bygga mötesplatser och skapa trygghet och gemenskap:

Jag vill vara med och bygga upp ett bra samhälle , men jag behöver er hjälp. Och jag vill bara säga en sak: det handlar inte om pengar. Det handlar om människor.

Mer läsning

Annons