Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye ÖB: "Hembygden har gjort mig till den jag är"

/
  • Generalmajor Micael Bydén, uppvuxen i Gnarp och som tjänstgjort på Söderhamns flygflottilj.

Micael Bydén flyttade från Gnarp när han var arton år men han tackar sin hembygd för att han är den han är. Och vem är han? Jo, om tre veckor är han Sveriges överbefälhavare

Annons

Det är en fantastisk upplevelse och det är många olika känslor av glädje och ödmjukhet att bli utnämnd till Sverige överbefälhavare berättar Micael Bydén. Han är i dag generalmajor och chef för det svenska flygvapnet och tjänstgjorde på sin tid vid flygflotiljen i Söderhamn.

Fredagen tillbringade Micael Bydén med försvarsministern Peter Hultqvist (S) och ett uppbåd av journalister som vill veta allt om hans inställning till det svenska försvaret och hans syn på omvärlden. Dagen var så hektisk att han bara hann informera föräldrarna Alvar och Gun Bydén hemma i Röde, Gnarp via sms.

– Det är väl kanske det jag har mest dåligt samvete för just nu. Jag har inte hunnit ringa mamma än, säger Micael Bydén när vi intervjuar honom på telefon på fredagseftermiddagen.

Försvarsmaktens största utmaning är personalen tycker han. Det är viktigt för försvarsmakten att rekrytera nya unga människor men det är också viktigt att behålla dem som redan nu tjänstgör inom försvaret. Gentemot omvärlden är det viktigt att ställa om det svenska försvaret som varit inriktat på insatser utomlands. Nu måste försvarsmakten också vara beredd på snabba insatser här hemma. Det är viktigt att bygga den svenska säkerheten tillsammans med andra förklarar den tillträdande överbefälhavaren.

– Jag hoppas att det här uppdraget inte innebär att jag kan komma hem till Gnarp mindre ofta. För mig är det verkligen att komma hem när jag är där, säger Micael Bydén som har för avsikt att besöka föräldrahemmet under hösten.

Mer läsning