Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybildat föreningsråd ska stötta

/

Nordanstigs föreningsråd är bildat. Ska fungera som ett nav för kommunens föreningsliv. En interimsstyrelse träder till.

24 föreningar hakade på direkt.

– Fler följer förhoppningsvis efter, säger Ulf Sundblad, idekläckare och regissör bakom mötesserien.

Annons

Första gången som Nordanstigs föreningar kallades samman på Bergsjögården kom det representanter från 60 stycken.

Det andra avstampet första februariveckan blev inte riktigt lika välbesökt. Anslutningen var dock fullt tillräcklig för att bilda ett slagkraftigt "Föreningarnas förening" som det ursprungliga arbetsnamnet löd. Det omdöptes ganska snart till det mer gångbara Nordanstigs föreningsråd.

Styrelsen sitter fram till första årsmötet i maj 2010 då det sker val av en ordinarie uppsättning ledamöter. Ulf Sundblads strävan om en hyfsat jämn geografisk fördelning infriades. Från Gnarp kommer Sven Norman, från Hassela Michael Gradin, från Bergsjö Lennart Holmsten, från Jättendal Jens Bergqvist, från Harmånger Anna-Lena Arousell Berglund och från Ilsbo Åsa Persson.

En mix av välkända föreningsföreträdare och några yngre som stigit fram på senare tid. Vem som ska hålla i ordförandeklubban avgörs inom styrelsegruppen.

Nordanstigs föreningsråd ska inte på något sätt centralstyra medlemsföreningarna. Uppgiften blir att stötta på vägen och hjälpa till med det tunga pappersarbetet. Pengarna ska sökas via länsstyrelsen Gävleborg och ur Leaderprogrammet. De ska räcka till att projektanställa en administratör som i vardagen ska bistå medlemmarna.

– Nordanstig är oerhört föreningstätt. Cirka 140 stycken vid senaste räkningen. Föreningslivet överlever även efter ekonomiska prövningar i kommunen och en negativ befolkningstillväxt, analyserar Ulf Sundblad och ställer ut den höga målsättningen att det färska föreningsrådet lockar med hundra föreningar.

Rådet ska bistå medlemsföreningar hur man navigerar rätt i bidragsfloran och skriver en ansökan. Ge introduktion i redovisningssystem, stimulera till gemensamma projekt, ställa kontorshotell till förfogande med mera, med mera.

– Men det ska inte utvecklas någon centralstyrning eller påtryckningar därom, lugnar han eventuella tvivlare.

Medlemsavgiften per år stannar vid etthundra kronor enligt beslut på konstituerande mötet 2 februari.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons