Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända kan bli en resurs, anser Nordanstigspolitiker

/
  • Att fler flyktingar flyttar in har gett arbetstillfällen och får nu fart på bostadsbyggandet i Nordanstig.

Ökat flyktingmottagande är en utmaning för kommunen, men det är även en resurs, anser Nordanstigs politiker.

Annons

Första mars införs en tvingande lagstiftning för att få jämnare ansvarstagande i flyktingmottagandet. I Gävleborg blir länstalet 2016: 236 – att jämföra med fjolårets 555. Nordanstig ska ta emot 15 kommunplacerade flyktingar med uppehållstillstånd, cirka hälften jämfört med tidigare år.

– Men överenskommelsen på 30 borde kunna stå kvar. Vi har rutiner att klara det, och med bakgrund av senaste halvårets antal kommer hamnat vi säkerligen där om ett år eller två ändå, tror Bente Sandström, enhetschef Arbetsmarknad/Flykting, som dock påpekar att siffran är något missvisande:

– De som flyttar in själva räknas inte i in. 2015 kommunplacerades 66 personer, av dessa anvisades 16 och 8 var ensamkommande.

Nordanstigs åtagande för ensamkommande ökar från 7 till 72, en jätteutmaning , tycker Bente Sandström. I nuläget finns kring 150 ensamkommande barn i olika slags boenden inom kommunen, varav mindre än hälften i kommunens egna HVB-hem. Hon anser att flyktingboendena fungerar bra och har skapat arbetstillfällen, särskilt kommunens evakueringsboende i Fröstuna skola. Där har över 240 asylsökande passerat. Nuvarande avtal går ut 15 april men förlängs sannolikt till halvårsskiftet.

Flyktingläget har gett bostadsbrist, men enligt kommunstyrelseordförande, KSO, Monica Olsson, (S), är en avsiktsförklaring om nybyggnation på gång . Såväl hon som vice KSO Stig Eng, (C) och oppositionsföreträdare Tor Tolander, (M), ser möjligheter i situationen:

– Vi har en nära nog fullständig politisk samsyn om att se de nyanlända som en resurs och en viktig del i byggandet av vår framtida kommun, säger Monica Olsson.

– Vi ska integrera dem med uppehållstillstånd i samhället, både boende och arbete. Vi undersöker nu möjligheten att hitta lämpliga byggnader och för dialog med Migrationsverket om vilka villkor de kan ge oss. Detta är en möjlighet att vända vår befolkningsutveckling men också att få tillgång till mer arbetskraft inom olika yrkesområden, säger Stig Eng. Tor Tolander vill få kommuninvånarna att se alla som bor och vistas i Nordanstig med samma ögon:

– Vi måste aktivt gynna alla så vi skapar enhet och framtidstro istället för osämja och splittring. Prioriteringen är därför enkel: Bygg! Utan utrymme kan vi varken växa eller trivas. Därefter behövs jobbsatsning, förutsättningar för aktiv fritid och självklart: ett lyft i kommunikationerna.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons