Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Sörgården kommer att kosta minst 200 miljoner: "Vår största investering"

/

Sedan inriktningsbeslut om ett enda äldreboende i Nordanstig togs, har en arbetsgrupp jobbat med planen. Nu ska omsorgsutskottet ta första beslutet om nya Sörgården.

Annons

Diskussionen om Nordanstigs äldreboenden fortsätter sannolikt vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige, KF, då formellt beslut om försäljning av Björkbacken ska fattas. Närmast därefter kommer E-huset på Hagängsgården att börja tömmas, och planen är även här att lägenheterna ska bli trygghetsboende. Hur det blir med Bergesta, som kommunen nu äger, återstår att se . Men klart är att Nordanstigs KF i november i fjol tog beslut om att på sikt ha ett enda särskilt boende för äldre , i Bergsjö.

Sedan beslutet togs har en arbetsgrupp jobbat med planer för nya Sörgården. Tanken är att bygga ut nuvarande byggnader så att boendet kommer att omfatta cirka 100 lägenheter. Total yta efter till- och ombyggnad blir cirka 7000 kvadratmeter, och tanken är att även bygga på höjden.

– Vi diskuterar en utbyggnad av nuvarande byggnader, för att täcka in behovet av särskilt äldreboende, säger ledningsutskottets ordförande, Stig Eng, (C), som beräknar kostnaden för projektet till över 200 miljoner.

– Detta är vår största investering någonsin i Nordanstig, säger Stig Eng – som i KF reserverade sig mot inriktningsbeslutet att kommunen i framtiden bara ska driva ett enda äldreboende. Han förväntar sig nu utförliga kalkyler på besparingseffekterna.

Monica Olsson, (S), ordförande i kommunstyrelsen, är däremot enig med sin partikollega Åke Bertils, omsorgsutskottsordförande, som förespråkar denna inriktning.

– Syftet är ju att på sikt spara genom att det ska bli effektivare personalmässigt – men även att möta behovet av boende för personer med demenssjukdomar, säger Monica Olsson.

Thord Wannberg, tf chef kommunledningskontoret, betonar att det blir en utmaning att lägga sig på rätt nivå:

– Vi förväntar en topp i behovet av äldreboende 2020, sedan kommer det att plana ut, så vi måste analysera behovet och säkerställa utbyggnadsmöjligheterna.

Menar du att ni ska kunna bygga detta i etapper om behovet ökar?

– Nej, som jag ser det är det bäst att göra hela utbyggnaden vid ett tillfälle, men det gäller att titta på alternativ och inte bygga fast sig och ta till i överkant.

Nästa steg för planen för projektet Sörgården är att omsorgsutskottet ska ta beslut i saken den 24 augusti, därefter går ärendet till kommunstyrelsen, 20 september och den 3 oktober är det fullmäktigeledamöterna som ska behandla frågan.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons