Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya grepp krävs för Nordanstig

/
  • Barbro Holmberg inhämtade synpunkter från både kommunalrådet Stig Eng (C) och kommunchef Kerstin Oremark.

Landshövding Barbro Holmberg besökte i går Nordanstig för att informera sig om läget i kommunen. Med en stundande nedläggning av Trima är det en tuff framtid som väntar.

Annons

– Det som väntar är allvarligt på många sätt. Inte minst är det knappt 40 personer som mister sina arbeten, säger Barbro Holmberg.

Under tisdagen träffade landshövdingen och regionförbundet kommunrepresentanter, arbetsförmedlingen och de anställda på Trima. Tanken var att skapa sig en bild över situationen och se man bäst kan hantera den.

– Det gäller att lösa de akuta problemen som uppstår när många blir arbetslösa. Men det gäller även att se framåt och se vad som kan utveckla kommunen, säger Barbro Holmberg.

Mycket av hoppet står till de omställningsföretag som arbetar med de uppsagda på Trima. Och att arbetsföremedlingen kommer kunna hjälpa till med att förmedla arbeten.

När stora industrier som till exempel Trima lämnar bygden får det inte bli stopp på industrimarknaden. Barbro Holmbergs förhoppning är att man inte ska fastna vid att stora företag lämnar området, utan i stället se till de mindre företagen som kan uppstå i stället.

– Vi måste se till att vi behåller den utbildade och kompetenta personalen inom regionen. Men vi måste tänka i andra banor än att allt ska vara stora industrier.

Länsstyrelsen kommer fortsätta att samarbeta med kommunen för att lösa problem som kan uppstå i samband med nedläggningar. Genom varselprojektet i länet kan uppsagda få möjlighet att vidareutbilda sig.

– Det värsta som kan hända är att kompetent personal försvinner. Vi måste arbeta för att utveckla hela regionen.

Mer läsning

Annons