Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny strimma av hopp för Backens högstadium

/
  • Nytt hopp tändes på onsdagen för Backens skola i Harmånger. Den brukar etiketteras som
  • Personalen på Backens, här Lillemor Hogebrandt, Bosse Lundberg och Arlindo Gomes, har mot sin inre röst fått gilla läget.
  • Lillemor Hogebrandt:  Jag började på backens 1972. Slutar med pension i september. Jag är inte rädd att säga vad jag tycker. Heltokigt att stänga en så bra skola.
  • Arlindo Gomes, Backens populäre och inte minst av eleverna respekterade elevvärd: – Det behöver inte sitta någon rektor fysiskt på plats. Vi fungerar ändå.

Ryktet om Backens skolas förestående död var överdrivet.
Högstadiet i Harmånger kan hoppas på ett liv även efter hösten 2011.
Med rösterna 7 mot 6 föreslår kommunstyrelsen att tidigare beslut om en enda högstadieskola i Bergsjö rivs upp och att högstadieundervisningen bedrivs på två orter.

Annons

– Men absolut inga fler tidsödande utredningar, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Eng (C) som säger sig inte kunna blunda för de starka och genomtänkta opinionsyttringarna i östra kommundelen.

Gällande kommunfullmäktigebeslut är ett gemensamt högstadium på Bergsjö centralskola. Nu väntas en ny omröstningsthriller.

Samtliga centerpartister röstade i kommunstyrelsen för förslaget om två skolor. Kristdemokraternas tjänstgörande suppleant, Ove Wallberg och den fronderande socialdemokraten Ulf Löfgrén i Stocka, likaså.

På nejsidan samlade sig övriga fem socialdemokrater plus Håkan Larsson, M.

Att den ytterst laddade frågan om Nordanstigs framtida högstadium återigen hamnade på kommunstyrelsens bord är Ove Wallbergs förtjänst. I kommunpolitiken just nu utan partietikett.

I början av mars yrkande han att fullmäktiges beslut om skolstruktur skulle omprövas.

– Jag markerade att vi måste bestämma vid sittande bord om vi ska fortsätta på inslagen linje eller byta till ny färdriktning, förklarar Stig Eng efter kommunstyrelsesammanträdet.

Det segrande förslaget blev ett högstadium som är fördelat på de båda orterna, Bergsjö och Harmånger. Hur skolledningen ska organiseras överlämnas till professionen att avgöra.

Mer läsning

Annons