Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kostym klubbades för Nordanstig

Den planerade omorganisationen av politiker och tjänstemän i kommunen blir av. Men detaljerna är fortfarande oklara.
– Nu ska vi sätta oss ned och finslipa på detaljerna, säger Monica Olsson (S).

Annons

Det är en omfattande omorganisation som kommunens tjänstemän och politiker står inför. Efter nyår kommer kommens verksamheter skötas via en förvaltning med tre avdelningar som styrs av kommunchefen. De två förvaltningschefstjänsterna försvinner.

Tanken är att även anpassa den politiska apparaten efter den nya kostymen i kommunhuset. Men exakt hur det kommer se ut är inte klart än. Förslag finns om att skrota nämnderna och ersätta dem med utskott direkt kopplade till kommunstyrelsen. Antalet politiker väntas minska drastiskt.

– Vi är inte klara med antalet ledamöter i kommunstyrelsen eller utskotten. Partiföreträdarna ska sätta sig ner och titta på hur vi ska göra och få information från kommuner med liknande modeller. Tanken är att få en tydligare styrning och sänka kostnaderna, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Olsson (S).

Beslutet klubbades igenom i kommunfullmäktige, med tillägget att allt ska vara i hamn innan sista juni 2013. 18 ledamöter röstade för förslaget, 9 ville inte anta tidsramen och två ledamöter avstod från att rösta. Stefan Haglund (FP) var en av de politiker som var kritiska till att beslutet fattades utan att veta exakt vad det innebär i detalj.

– Alla är överens om att vi måste se över organisationen, men jag har efterlyst siffror. Vad ger detta i besparing? Vi har inte ens ett konkret förslag att ta ställning till, det är mycket som är oklart och många delade meningar i partierna, sade han.

Monica Olsson var ändå lättad över att beslutet fattades.

– Det är bra att det blev ett beslut och att vi fått ett datum som vi får vi jobba efter. Nu har vi lite mer tid på oss att diskutera olika lösningar, sade hon.

Mer läsning

Annons