Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska regnbågsflaggan vaja även vid Nordanstigs kommunhus

/
  • Nu ska även Nordanstigs kommun hissa regnbågsflaggan.
  • – Det återstår många steg för att komma hela vägen fram, men nu är det viktigaste att gå vägen.

Någon egen pridefest är inte på gång i Nordanstig. Än. Men inom kort ska en regnbågsflagga kunna hissas vid kommunhuset – kanske redan då Hudiks prideparad går den 20 augusti.

Annons

Den kommunala flaggstången i Bergsjö har väckt diskussion, då såväl nationaldagen som kungens födelsedag passerat utan svensk flagga, på grund av att ingen kommunalt flaggansvarig är i tjänst röda dagar. Nu har Tor Tolander, (M), uppmärksammat ännu en flaggfråga: Nordanstigs kommun saknar regnbågsflagga, varför kommunstyrelsens ledamöter vid senaste sammanträdet klubbade inköp av en dylik.

Så nu hissas regnbågsflaggan även i Nordanstig då det är pride i Hudik?

– Jag har åtagit mig att bygga ett "flaggnätverk", och hoppas vi hinner få flaggan tills dess, för vi ska naturligtvis flagga då närliggande kommuner har pridefest. Och jag tänker att kommunen kanske kan låna ut den om någon arrangerar något där den passar, säger Tor Tolander.

Läs även vad ledarskribent Karin Bergqvist tänker om pride på landsbygden .

Varför är regnbågsflaggan viktig?

– Den är en av många mjuka frågor vår kommun inte uppmärksammat. Vi börjar bli en allt mer mångkulturell kommun, och acceptans för allas lika värde är viktigt, oavsett form. Den internationella festen vi brukar ha i Bergsjöparken är ytterligare ett exempel på att vi alla hör i hop och ska ha samma förutsättningar. Vi ska ha ett inkluderande samhälle och vara likvärdiga – vilket inte ska förväxlas med ett tvång att vara lika.

Redan för några år sedan fick Nordanstig förfrågan rörande prideparad .

Blir det Nordanstigsk prideparad också?

– Nej, man får ta många steg för att komma hela vägen fram, men viktigast är att gå vägen. Att börja i en ände handlar om förståelse för allas rätt att bli accepterade för den man är, vare sig det handlar om tro, läggning, bakgrund eller så. Detta är inte bara en fråga för hbtq-personer, utan en början för alla med behov att bli synliggjorda.

Även i Edsbyn har en pridedag arrangerats i år.

Mer läsning

Annons