Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska framtidens boplatser planeras

/
  • Stadsarkitekt Christina Englund och planeringsarkitekt Stina Andersson presenterade tankar kring nya översiktsplanen.
  • En egen logga har den fått, Nordanstigs översiktsplan.
  • Ett 15-tal företagare från hela kommunen hade kommit för att höra tankarna kring planearbetet.

Hur ska Nordanstig se ut om 20 år? Denna spännande tanke har stadsarkitekten nu börjat dra i, för nu ska äntligen en ny översiktsplan komma på plats.

Annons

Egentligen ska en ny översiktsplan tas fram varje mandatperiod, men så har det inte blivit i Nordanstig. Men nu ska arbetet påbörjas.

Läs mer: På spaning efter Nordanstigs själ

Stadsarkitekt Christina Englund har inlett med ett projekt i högstadiet, där eleverna har kunnat välja översiktsplanen som elevens val, och i onsdags fanns hon och planeringsarkitekt Stina Andersson i Harmånger, där de mötte Nordanstigs företagare på en informationsträff. Bland annat visade de att översiktsplanen fått en speciell logga.

– Den heter "Tänk om.... Nordanstig 2035", och är litet dubbel. Det kan ju betyda "tänk om" alltså tänk om det kan bli så här i Nordanstig. Eller också kan det betyda "Tänk om, Nordanstig" att man ska tänka om, alltså.

En del av diskussionen kom att röra sig kring det kommande dubbelspåret på Ostkustbanan, där sträckan Bäling-Gnarp ligger som nummer tre av de delsträckor som Trafikverket planerar att inleda utbyggnaden med 2025 (efter Idenor-Steg, och Gävle-Gävle västra). Christina Englund visade skisser över ett Gnarp där järnvägen rätas ut och går öster om E4, i stället för i en kurva som nu. Dessutom kommer nya E4 att ha en något annan utformning.

Läs mer: Kommuner bildar bolag för att påskynda bygget av dubbelspår

– Vad tror ni om utvecklingen i Gnarp? Hur ska man kunna "locka många kunder från vägen" här, som man gjort på andra platser där liknande projekt gjorts?

Det närvarande 15-talet företagare fick i uppgift att i grupper söka efter styrkor och svagheter, hot och möjligheter, med kommundelen Gnarp, vad kan göras för att Gnarp ska bli en attraktiv plats om 20 år?

Bland styrkorna var att Gnarp ligger nära en universitetsstad, nära havet, har stort fritidsutbud och att det är god sammanhållning och ideella krafter. Bland identifierade svagheter: bristande politiskt engagemang, tröghet i myndighetskontakterna och dålig bredbandsutbyggnad. Gnarp ligger heller inte i kommunens centrala del.

Möjligheterna är tryggt boende för småbarnsfamiljer, att Gnarp kan bli en knutpunkt för godslogistik och att busstrafiken kan byggas ut, man kan även etablera KY-utbildningar där. Hoten är bland annat brist på villiga aktörer och att många små orter ökar risken för bymentalitet.

Christina Englund planerar för en bred dialog innan planen slutligen fastställs.

– Vi ska arrangera fler träffar med er, och med föreningarna, och ha dialoger med alla invånarna, för att få veta hur ni tänker er Nordanstig i framtiden.

Mer läsning

Annons