Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu säljer han båten

/
  • Strömmingfiskets tid är snart förbi för Carl-Åke Wallin. För att kunna fortsätta som fiskare får han i framtiden satsa på kustnära fiske av exempelvis lax och laxöring i mindre båt.

Carl-Åke Wallins trålare är till salu. Minskad fångst av strömming gör att det inte längre bär sig och nu får han hitta en annan inriktning för att kunna hålla sig kvar i yrket.

Annons

Strömmingen har blivit mindre, rent storleksmässigt, och en direkt följd av det är naturligtvis att också fångsten för den som fiskar minskar. Det var något som yrkesfiskaren Carl-Åke Wallin, från Rönnskär i Stocka, upptäckte och slog larm om redan 2003.

- Jag tog fram tioårig statistik som visade att både storleken på fisken och fångsten minskade kraftigt och skickade in till Fiskeriverket. Men jag fick ingen respons, säger han.

- Den strömming vi får bra betalt för är naturligtvis den största. Den fisken stod för 90 procent av vår fångst under 90-talet. Under 2000-talet minskade den siffran successivt och idag är vi nere på 30 procent.

70 procent av det som tas upp är alltså små strömmingar som inte ger bra betalt. Carl-Åke Wallin berättar att dagspriset ligger på 4 kronor per kilo stor strömming och 60 öre per kilo för den mindre sorten. Dessutom minskar fångsten i antal ton, från ett snitt på 600 ton per år till dagens siffra på 200–300 ton per år.

Forskning på strömming som presenterades av Fiskeriverket i veckan visar nu att den verkligen har minskat kraftigt i storlek under de senaste 30 åren. Medelvikten för en femårig strömming var då 80 gram, de senaste 15 åren har den legat på 40 gram.

Carl-Åke Wallin ställer sig frågan varför det skulle ha blivit på det sättet just nu. Det är naturligt att storlek och tillgång på fisk varierar, det har han sett genom de 40 år han varit i yrket, men sedan 2000-talets början har det inte varierat, det har bara stadigt gått nedåt. Han letar istället efter förändringar som skett runt 2000-talet för att hitta orsakerna till storleksminskningen.

- Det var ungefär då finländska båtar började tråla här utanför med 40-metersbåtar. Fiske efter skrap med finmaskiga redskap som tar mindre fisk har också ökat. Plus att man startat fabriker i Skutskär och Västervik för mottagning av småströmming för att göra fiskmjöl som sedan bli laxfoder, där tror jag det kan finnas ett samband.

Mer läsning

Annons